admin@uprawnienia-geodezyjne.pl

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:

TEMAT:

Dziennik praktyki zawodowej 2024/10/18 19:56 #23524

• ramzes243
  • ramzes243 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 8
Dzień Dobry
Dziennik praktyk zakres 2 - jedną z prac które trzeba wpisać do dziennika jest Ustalenie granic i tu moje pytanie. Czy mapa do celów projektowych z ustaleniem granic się nadaję? Czy to musi być typowe Ustalenie granic jako jedyny asortyment prac? 

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Dziennik praktyki zawodowej 2024/10/18 20:24 #23525

• Młoda2021
  • Młoda2021 Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 1
Można takie przy okazji mdcp. Ja tak miałam i jestem dopuszczona do egzaminu, więc musiało nie być zastrzeżeń.
Za tę wiadomość podziękował(a): ramzes243

Dziennik praktyki zawodowej 2024/10/18 20:40 #23526

• ramzes243
  • ramzes243 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
A jak pisałaś w dzienniku? Np mapa d/c projektowych z ustaleniem granic?
W opisie pisałaś tak jak przy jedynce wszystkie czynności związane z mapa do celów projektowych? Czy tylko wspomniałaś o niej w dwóch zdaniach a skupiłaś się na ustaleniu? 

Dziennik praktyki zawodowej 2024/10/19 10:11 #23531

• ciacho23
  • ciacho23 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 18
Jako rodzaj prac w dzienniku piszesz tylko ustalenie granic. W opisie czynności opisujesz tylko czynności z ustalenia. Możesz jednym zdaniem wspomnieć, że to przy okazji mdcp, ale niekoniecznie. 
Za tę wiadomość podziękował(a): ramzes243

Dziennik praktyki zawodowej 2024/10/19 10:40 #23532

• ramzes243
  • ramzes243 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
Dziękuję 

Dziennik praktyki zawodowej 2024/10/21 07:45 #23544

• Czarny
  • Czarny Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 0
Poprosiłbym o uzupełniony dziennik z zakresu nr 1 Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Dziennik praktyki zawodowej 2024/10/21 12:36 #23546

• Czarny
  • Czarny Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Mam parę pytań odnośnie uzupełnienia dziennika w zakresie nr 1.
1. Co wpisywaliście przy zakładaniu osnowy pomiarowej? Czy wystarczy osnowa do tyczenia budynku (domu jednorodzinnego)?
2. Czy jak miałem mdcp na obszarze 4 ha, ale nie było żadnych zmian i robota wykonana została beż żadnego pomiaru to nie jest żaden problem?
3. Czy przy tyczeniu i inwentaryzacji ma być minimum 5 sieci podziemnych czy konkretnie w ilości 5 robót, a 5 dotyczących innych np. budynków?
4. Czy przez sieci uzbrojenia podziemnego mam rozumieć sieć główną czy mogą być przyłącza?

Dziennik praktyki zawodowej 2024/10/21 18:47 #23547

• ebcio
  • ebcio Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
1. Tak
2. Nie będzie
3. 5 robót
4. Sieć to sieć, nie jest sprecyzowane więc może być i to i to. 

Dziennik praktyki zawodowej 2024/10/28 17:44 #23582

• jedrzejzielinski
  • jedrzejzielinski Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Cześć!
W tym tygodniu chcę wysłać dziennik i papiery na zakres 1. W dzienniku mam wpisaną robotę (inwentaryzacja powykonawcza), w której pomagałem koledze (on ma jdg, nie jestem u niego zatrudniony), no i nie jestem wpisany w operacie. Czy jeśli zweryfikują mój dziennik w ośrodku, to oprócz odrzucenia go, grozi coś jeszcze? Czy kolega będzie miał problemy, że nie jestem wpisany w operacie, a mam tą robotę wpisana w dziennik?

Dziennik praktyki zawodowej 2024/10/29 21:17 #23590

• latajacekolano
  • latajacekolano Avatar
  • Wylogowany
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Otrzymane podziękowania: 53
Musisz być wpisany w sprawozdaniu technicznym ,
plus zaświadczenie o nieodpłatnej praktyce zawodowej.

Oświadczenie o praktyce to mus, co do wpisu w operacie(sprawozdanie),
jeżeli podasz tą robotę i urząd sprawdzi czy jesteś ujęty w nim, nie dopuści Cię do egzaminu.
Kolega problemów nie będzie miał, to Ty będziesz miał problem,
bo 2 tygodnie przed egzaminem Cię nie dopuszczą i Twoja nauka pójdzie na marne. 

Ostatnia edycja: przez latajacekolano.

Dziennik praktyki zawodowej 2024/10/29 21:41 #23591

• Marszałek
  • Marszałek Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
Czy przy składaniu dziennika praktyk na starych zasadach z zakresu 2 obowiązuje mnie nowa liczba prac ? 
Chodzi o pkt 4 w obowiązującym rozporządzeniu:
4) prace geodezyjne związane z ewidencją gruntów i budynków – prace geodezyjne o różnym charakterze na obszarze minimum 1 obiektu, na którym przeprowadzano modernizację ewidencji gruntów i budynków w trybie art. 24a ustawy z dnia 17 maja 1989 r. – Prawo geodezyjne i kartograficzne (Dz. U. z 2020 r. poz. 276, 284, 782 i 1086), lub na obszarze minimum 1 obiektu objętego postępowaniem scaleniowym lub prace związane z ustalaniem granic działek ewidencyjnych – minimum 5 prac geodezyjnych obejmujących łącznie 20 działek ewidencyjnych;
Brałem udział w 3 robotach - modernizacjach na 3 obiektach, każdy po kilka tys. działek w latach 2009-2011

Czy muszę mieć 5 takich prac ?

I drugie pytanie.
Czyy składając dziennik na starych zasadach powinienem opisać szczegółowo po 1 robocie z każdego wymaganego podpunktu?
Tak mówiło stare rozporządzenie.

Dziennik praktyki zawodowej 2024/10/30 05:41 #23704

• marekszczepan
  • marekszczepan Avatar
  • Z dala
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Otrzymane podziękowania: 200

Czy przy składaniu dziennika praktyk na starych zasadach z zakresu 2 obowiązuje mnie nowa liczba prac ? 
Chodzi o pkt 4 w obowiązującym rozporządzeniu:
4) prace geodezyjne związane z ewidencją gruntów i budynków – prace geodezyjne o różnym charakterze na obszarze minimum 1 obiektu, na którym przeprowadzano modernizację ewidencji gruntów i budynków w trybie art. 24a ustawy z dnia 17 maja 1989 r. – Prawo geodezyjne i kartograficzne (Dz. U. z 2020 r. poz. 276, 284, 782 i 1086), lub na obszarze minimum 1 obiektu objętego postępowaniem scaleniowym lub prace związane z ustalaniem granic działek ewidencyjnych – minimum 5 prac geodezyjnych obejmujących łącznie 20 działek ewidencyjnych;
Brałem udział w 3 robotach - modernizacjach na 3 obiektach, każdy po kilka tys. działek w latach 2009-2011

Czy muszę mieć 5 takich prac ?

I drugie pytanie.
Czyy składając dziennik na starych zasadach powinienem opisać szczegółowo po 1 robocie z każdego wymaganego podpunktu?
Tak mówiło stare rozporządzenie.

opis, ilosc prac wg obowiazujacych przepisow

Dziennik praktyki zawodowej 2024/10/30 12:46 #23782

• Kadze
  • Kadze Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Jeśli ktoś potrzebuje zdjęć uzupełnionego dziennika praktyk to proszę pisać na Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Dziennik praktyki zawodowej 2024/10/30 13:26 #23783

• Marszałek
  • Marszałek Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
1. A czy moge dalej uzupełniać ten dziennik po staremu pomimo wejścia w życie nowego rozporzadenia z dniem 22.02.14 ?
2. Czy mam pobrać nowy dziennik i dopiero po nim mogę wpisać roboty ?

Problem jest w tym ,że od roku 2014 do dziś mineło ponad 5 lat więc roboty z starego dziennika będą uznane za nieważne. Tak to jest zwlekać :(

Dziennik praktyki zawodowej 2024/10/30 13:55 #23784

• marekszczepan
  • marekszczepan Avatar
  • Z dala
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Otrzymane podziękowania: 200

1. A czy moge dalej uzupełniać ten dziennik po staremu pomimo wejścia w życie nowego rozporzadenia z dniem 22.02.14 ?
2. Czy mam pobrać nowy dziennik i dopiero po nim mogę wpisać roboty ?

Problem jest w tym ,że od roku 2014 do dziś mineło ponad 5 lat więc roboty z starego dziennika będą uznane za nieważne. Tak to jest zwlekać :(

§ 29. 1. Osoba zainteresowana nabyciem uprawnień zawodowych, która przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia rozpoczęła praktykę zawodową, może dokumentować przebieg praktyki zawodowej przy wykorzystaniu wzoru dziennika praktyki zawodowej zgodnego ze wzorem stanowiącym: 1) 2) załącznik nr 1 do rozporządzenia Ministra Inwestycji i Rozwoju z dnia 20 września 2019 r. w sprawie uprawnień zawodowych w dziedzinie geodezji i kartografii (Dz. U. poz. 1846) albo załącznik nr 1 do rozporządzenia Ministra Administracji i Cyfryzacji z dnia 31 stycznia 2014 r. w sprawie uprawnień zawodowych w dziedzinie geodezji i kartografii (Dz. U. poz. 176) – jeżeli praktyka została rozpoczęta przed dniem 30 września 2019 r. 2. W przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, strony 50 dziennika praktyki zawodowej nie wypełnia się.

„3. Praktyka zawodowa jest uznawana, jeżeli została rozpoczęta i zakończona w okresie 15 lat przed dniem złożenia wniosku.”;

Czas generowania strony: 0.195 s.