Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:

TEMAT:

Dziennik praktyki zawodowej 2025/04/03 19:12 #24847

• MartAm
  • MartAm Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 6
Czytając  te wszystkie wypowiedzi odnośnie wpisów w dzienniku praktyk, czy musisz być wpisany w sprawozdanie itp. Myślę, że Komisja ocenia to wszystko całościowo, doskonale też wie kto zakombinował kto nie... Kilkuletni staż pracy potwierdzony umową o pracę w firmie geodezyjnej nawet niespecjalnie wielkiej broni się sam. Inne dziwne świstki,  zrobienie praktyki w rok po studiach rodzą pewno wątpliwości u Komisji (zresztą nic dziwnego). Im więcej kombinacji w załatwianiu praktyki tym większa szansa że będą wertować Twoje papiery, a następnym będą podkręcać śrubkę. Co zresztą widać po obecnych niezrozumiałych dla mnie wymaganiach chociażby w stosunku do aktów prawnych na egzaminie, czy w ogóle poziomie zdawalności egzaminu. 
Za tę wiadomość podziękował(a): manth0r, Lesiakninja

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Dziennik praktyki zawodowej 2025/04/05 14:46 #24855

• Theo
  • Theo Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member

Czytając  te wszystkie wypowiedzi odnośnie wpisów w dzienniku praktyk, czy musisz być wpisany w sprawozdanie itp. Myślę, że Komisja ocenia to wszystko całościowo, doskonale też wie kto zakombinował kto nie...

Komisja działa ZGODNIE Z PRAWEM:

§  4. 2. Potwierdzenie wykonywanych w ramach praktyki zawodowej prac geodezyjnych lub prac kartograficznych następuje przez złożenie przy każdym wpisie podpisu osoby posiadającej uprawnienia zawodowe w odpowiednim zakresie, pod kierunkiem której były prowadzone prace geodezyjne lub prace kartograficzne, z podaniem imienia i nazwiska, numeru uprawnień zawodowych oraz daty dokonania wpisu.

W takiej sytuacji bezpodstawne "kwestionowanie" okoliczności potwierdzonej przez osobę uprawnioną może się zakończyć zarzutami karnymi. Nie sądzę, żeby jakiemuś członkowi komisji taka głupota w ogóle przyszła do głowy, tym bardziej, że w razie draki zostanie ze smrodem zupełnie sam - GUGiK przecież otwartym tekstem umywa od tego ręce.

A jeśli ktoś takie bzdury kupuje - to nawet lepiej, że nie uzyska uprawnień. W końcu jakiś poziom trzeba reprezentować.
Zresztą, zawsze kiedy się takiego forumowego oszołoma pyta o KONKRETY, to sprawa zaraz się rozmywa - że to nie on, że to kolega, a właściwie to o coś innego poszło... I tak dalej.

Ostatnia edycja: przez Theo.

Dziennik praktyki zawodowej 2025/04/06 05:25 #24859

• marekszczepan
  • marekszczepan Avatar
  • Z dala
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Otrzymane podziękowania: 200
§ 13.3. Weryfikacja dokumentów może obejmować również sprawdzenie, czy osoba zainteresowana osobiście wykonywała czynności w ramach prac geodezyjnych lub prac kartograficznych, w tym opracowań geodezyjnych lub kartograficznych. Sprawdzenie odbywa się na podstawie informacji pozyskanych z ośrodka dokumentacji geodezyjnej i kartograficznej, w którym jest przechowywana dokumentacja geodezyjna i kartograficzna prac geodezyjnych lub prac kartograficznych wykazanych w dzienniku praktyki zawodowej.

Dziennik praktyki zawodowej 2025/04/06 11:34 #24863

• Theo
  • Theo Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
No i? Pokażesz decyzję odmowną? Jej uzasadnienie? Bo przepisywać paragrafy bez zrozumienia potrafi każdy.

Ale powtarzam - jeśli ktoś nie ogarnia KPA i słucha bajek, to niech się nie porywa na państwowe uprawnienia, tylko zostanie przy w kopaniu graniczników i zbijaniu ławic.

Ostatnia edycja: przez Theo.

Dziennik praktyki zawodowej 2025/05/02 14:40 #25057

• Duuuszek
  • Duuuszek Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 7
Witam, wypełniam dzienniki na zakres 1 i naszła mnie wątpliwość co do dokładności wykonywanego opisu. Czy rozpisywaliście się co do metod pomiaru? Czy tylko informacja, że wykonaliście pomiar powykonawczy np.budynku czy kanalizacji?

Dziennik praktyki zawodowej 2025/05/03 18:41 #25059

• ozjo82
  • ozjo82 Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 0
Ja na razie wysłałam dziennik na 2 - zaakceptowany, ale raczej ogólnie pisałam, ęe wykonałam pomiar. Na 1 już przygotowany, ale też raczej ogólnie.

Dziennik praktyki zawodowej 2025/05/10 21:28 #25095

• koks
  • koks Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Czy pracując w 1 firmie 10 lat  wykonując  prace z zakresu 1,2 ale do dziennika  praktyk  zakres 2 brakuje mi rozgraniczenia  które robiłem z biegłym sądowym ale u niego nie pracowałem czy może mi to poświadczyć

Ostatnia edycja: przez geometra.

Dziennik praktyki zawodowej 2025/05/10 22:53 #25096

• Beny87
  • Beny87 Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 2
Ja też wszystkie prace miałem u siebie poza rozgraniczeniami, które zrobiłem z inna firmą i te 2 prace miałem osobno podpisane (w dzienniku) + oświadczenie o dobyciu praktyki podpisane przez tą firmę. To uprawniony potwierdza Twoją praktykę, więc nie powinno być z tym problemu, w moim dzienniku wszystko było ok.

Dziennik praktyki zawodowej 2025/05/13 09:08 #25106

• maciejand
  • maciejand Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Siema, takie pytanie mam, robiłem prace aktualizacji mapy zasadniczej, zgłoszony obaszar 16 ha, lecz okazało się, że aktualizacja zrobiłem tylko na obszarze około 2 ha, czy do wymagań na 1 zakres MDCP i aktualizacja zasadniczej min. 25 ha, mogę napisać te 16 ha, czy co z tym zrobić? 

Czas generowania strony: 0.080 s.