michal baner 2021

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT:

Uprawnienia geodezyjne - wymagany staż pracy 2015/06/20 13:26 #1047

• taurin7
  • taurin7 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 0
Witam,

Mam pytanie dotyczące wymaganej praktyki zawodowej o której mowa w ustawie prawo geodezyjne i kartograficzne art. 44a.

Uprawnienia zawodowe w dziedzinie geodezji i kartografii w zakresach, o których mowa w art. 43 pkt 3, 6 i 7, mogą uzyskać osoby, które:
b) rok praktyki zawodowej w przypadku ukończenia studiów wyższych drugiego stopnia lub jednolitych studiów magisterskich albo 2 lata praktyki zawodowej w przypadku ukończenia studiów wyższych pierwszego stopnia.

Pracuje na co dzień w ośrodku geodezyjnym, dodatkowo chciałbym pracować bezpłatnie w firmie geodezyjnej aby zdobyć doświadczenie w terenie + wpisy w dzienniczku. Jaki rodzaj umowy bym musiał przedstawić gugikowi? czy w ogóle komisja potrzebuje taki dokument ? :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Uprawnienia geodezyjne - wymagany staż pracy 2015/06/20 13:43 #1048

• DD
  • DD Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 12
A więc pani w Gugiku przez telefon powiedziała mi że ich nie interesuje umowa, tylko zaświadczenie od pracodawcy, że wykonywałeś u niego określone roboty. Czyli wpisy w dzienniku poświadczone przez uprawnionego+zaświadczenie podpisane przez firmę w której wykonywałeś roboty do dziennika. Jednak po postach z forum widać, że wymagają potwierdzenia, że pracowałeś i wykonywałeś dane roboty w firmie i ludzie załączają umowy. Moim zdaniem warto mieć jakąś podkładkę np. umowę o dzieło, czy umowę zlecenie, żeby potem się nie okazało że brakuje kwitka i lipa, a umowy wstecz nie wypiszesz i błędne koło. W Twoim przypadku łatwa sprawa bo składki masz zapłacone w Starostwie. Może ktoś już przeszedł przez uprawnienia bez jakiejkolwiek umowy i się wypowie, bo to znacznie ułatwiłoby wielu osobom wypełnianie dziennika. Wiadomo jak w Polsce z umowami....

Uprawnienia geodezyjne - wymagany staż pracy 2015/06/20 13:51 #1049

• DD
  • DD Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 12
Jeszcze jedno pytanko co do tematu czasu praktyki. Mam dziennik rozpoczęty od marca, wypełniany regularnie do czerwca, teraz mam miesiąc bez wpisów. Czy czas praktyki to rok bo mam magistra. Czy jeżeli uzbieram wszystkie roboty do marca to zaliczą mi to jako rok mimo miesięcznej przerwy w wykonywaniu robót, czy przedłużą o czas w którym miałem przerwe? Orientuje się kroś?

Uprawnienia geodezyjne - wymagany staż pracy 2015/06/20 14:04 #1050

• taurin7
  • taurin7 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
wydaje mi się, że trzeba uzbierać odpowiednią ilość robót a w jakim czasie je wykonasz to Twoja sprawa, ważne żeby był ten rok praktyki.
Wracając do wymagającego stażu to wydaje mi się , że może być umowa zlecenie nieodpłatna.
"Umowa zlecenie może mieć charakter odpłatny lub nieodpłatny" - wtedy firma nie musi odprowadzać żadnych podatków/ składek?

Uprawnienia geodezyjne - wymagany staż pracy 2015/06/21 15:35 #1051

• Qbus
  • Qbus Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 2
ja nie dołączyłem żadnej umowy i nikt mnie o nią nie prosił..
wszystko przeszło na oświadczenie plus podpis uprawnionego pod wykonanymi pracami

Ostatnia edycja: przez Qbus.

Uprawnienia geodezyjne - wymagany staż pracy 2015/06/22 11:37 #1057

• taurin7
  • taurin7 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
jak takie zaświadczenie ma wyglądać?

Uprawnienia geodezyjne - wymagany staż pracy 2015/06/22 11:52 #1058

• Qbus
  • Qbus Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
Ja akurat składałem na starych drukach bo całą praktykę miałem zrobiona przed wejściem w życie rozporządzenia więc po prostu pod wykazami prac miałem podpis uprawnionego który nadzorował moja robotę.
Jeśli chodzi o dziennik to według mnie on jest wystarczającym dokumentem potrzebnym do uznania praktyki i nie potrzeba żadnych dodatkowych zaświadczeń. Jeśli byłyby potrzebne to zostałyby wyszczególnione w rozporządzeniu dot. uprawnień bądź PGiK.
Teoretycznie mogłeś przecież te wszystkie prace robić charytatywnie nie związując się żadną umową cywilno-prawną :P

Uprawnienia geodezyjne - wymagany staż pracy 2015/06/22 15:14 #1059

• jkbsrwk
  • jkbsrwk Avatar
  • Wylogowany
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Otrzymane podziękowania: 68
Są wyszczególnione- jest napisane coś w stylu " dokumenty potwierdzające spełnienie wymagań, o których mowa w Art 45 PGiK", a Art. 45 w PGiK mówi o okresie pracy w zawodzie. (może brzmi troche inaczej i może nie ten artykuł nie mam pod ręką aktów prawnych, żeby sprawdzić). Załączam jak to wyglądało u mnie :)
Załączniki:

Uprawnienia geodezyjne - wymagany staż pracy 2015/06/22 16:38 #1062

• Qbus
  • Qbus Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
art.45 odsyła nas do art.44 z którego to przechodzimy do art.44b

Art. 44b.85) 1.86) Praktyka zawodowa obejmuje wykonywanie prac geodezyjnych i kartograficznych z odpowiedniego
zakresu pod kierunkiem osoby posiadającej uprawnienia zawodowe w odpowiednim zakresie u przedsiębiorców lub
w jednostkach organizacyjnych, o których mowa w art. 11.
2. Osoba ubiegająca się o nadanie uprawnień zawodowych, zwana dalej „osobą zainteresowaną”, może rozpocząć
praktykę zawodową:
1) jeżeli spełnia wymagania, o których mowa w art. 44 ust. 1 pkt 3, art. 44a ust. 1 pkt 3 lit. a lub w art. 44a ust. 2 pkt 3,
albo
2)87) po zaliczeniu szóstego semestru studiów wyższych, o których mowa w art. 44 ust. 1 pkt 3 albo w art. 44a ust. 1 pkt 3
lit. a, na podstawie umowy o pracę, umowy cywilnoprawnej lub umowy o praktykę absolwencką u przedsiębiorców
lub w jednostkach organizacyjnych, o których mowa w art. 11, lub na podstawie umowy dotyczącej praktyki zawartej
między uczelnią a takimi podmiotami.
3. Praktykę zawodową odbywaną przez osobę zainteresowaną, w przypadku, o którym mowa w ust. 2 pkt 2, wlicza
się do okresów, o których mowa odpowiednio w art. 44 ust. 1 pkt 4 oraz w art. 44a ust. 1 pkt 3 lit. b, w wymiarze nieprzekraczającym
6 miesięcy.
4. Osoba zainteresowana prowadzi dziennik praktyki zawodowej. Prace geodezyjne i kartograficzne wykonywane
w ramach praktyki zawodowej są potwierdzane przez osobę posiadającą uprawnienia zawodowe w odpowiednim zakresie,
pod kierunkiem której prace te były wykonywane.

Nic więcej nie jest wpisane, owszem znajomy składał kopie świadectw pracy bądź umów zlecenia itd. jednak ja tego nie robiłem.

Jedynie tak jak kolega wyżej napisałem oświadczenie o treści mniej więcej takiej

Oświadczam iż Pan XYZ legitymujący się dowodem osobistym ABC 11111 nr PESEL 111111111 w okresie: luty 2012 – lipiec 2013 odbył praktykę zawodową w firmie:
• Usługi Geodezyjne i Kartograficzne AAA

podpisane przez uprawnionego z firmy w której pracowałem, aczkolwiek wydaje mi się że sam dziennik jest już wystarczającym dokumentem ze względu na liniowość w czasie opracowań które tam wpisujemy

Uprawnienia geodezyjne - wymagany staż pracy 2015/06/22 19:20 #1063

• jkbsrwk
  • jkbsrwk Avatar
  • Wylogowany
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Otrzymane podziękowania: 68
Kontaktowałem się z Gugikiem przed wysłaniem papierów kazali w oświadczeniu wyróżnić jaka umowa i okres. Myślę, że gdyby dziennik był wystarczający to nie kazali by pisać takiego oświadczenia, chociaż moim zdaniem też jest bo jest podpis uprawnionego. Ale nie ma co dyskutować bo napisanie takiego oświadczenia zajmuje parę minut i problem z głowy :P

Uprawnienia geodezyjne - wymagany staż pracy 2015/06/22 19:36 #1064

• taurin7
  • taurin7 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Wydaje mi się, że jak ktoś spełnia wymagania o których mowa w art. 44 lub art. 44a ustawy to Gugik może żądać potwierdzenia. Myślicie, że takie oświadczenie wystarczy? ale bez podawania rodzaju umowy? której jak wyżej wspominałem nie chcę podpisywać..

Uprawnienia geodezyjne - wymagany staż pracy 2015/06/22 20:07 #1065

• Qbus
  • Qbus Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
wystarczy..

przynajmniej u mnie wystarczyło więc myślę że u Ciebie będzie podobnie
Za tę wiadomość podziękował(a): taurin7

Uprawnienia geodezyjne - wymagany staż pracy 2015/06/22 20:23 #1066

• demol
  • demol Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 7
taurin7 nie oświadczenie a zaświadczenie. Niby jedno słowo a im robi różnicę

Uprawnienia geodezyjne - wymagany staż pracy 2015/06/25 21:53 #1067

• anetkk
  • anetkk Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 3
A co w sytuacji jeśli ktoś pracuje w podgiku, a odbywa praktykę zawodową w ramach wolontariatu w kilku firmach geodezyjnych? Czy orientuje się ktoś jak komisja na to patrzy? Czy ktoś oddawał z Was dziennik na starych zasadach podpisany przez kilku geodetów uprawnionych?

Uprawnienia geodezyjne - wymagany staż pracy 2015/06/26 20:29 #1069

• zmooda
  • zmooda Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 202
Praktykę dokumentowałem jeszcze na starych zasadach ale podpisywał mi ją tylko jeden geodeta uprawniony. Wydaje mi się, że nie ma znaczenia to ilu geodetów uprawnionych poświadcza Twoją praktykę.

• Strona:
  • 1
  • 2
Czas generowania strony: 0.060 s.