art.45 odsyła nas do art.44 z którego to przechodzimy do art.44b
Art. 44b.85) 1.86) Praktyka zawodowa obejmuje wykonywanie prac geodezyjnych i kartograficznych z odpowiedniego
zakresu pod kierunkiem osoby posiadającej uprawnienia zawodowe w odpowiednim zakresie u przedsiębiorców lub
w jednostkach organizacyjnych, o których mowa w art. 11.
2. Osoba ubiegająca się o nadanie uprawnień zawodowych, zwana dalej „osobą zainteresowaną”, może rozpocząć
praktykę zawodową:
1) jeżeli spełnia wymagania, o których mowa w art. 44 ust. 1 pkt 3, art. 44a ust. 1 pkt 3 lit. a lub w art. 44a ust. 2 pkt 3,
albo
2)87) po zaliczeniu szóstego semestru studiów wyższych, o których mowa w art. 44 ust. 1 pkt 3 albo w art. 44a ust. 1 pkt 3
lit. a, na podstawie umowy o pracę, umowy cywilnoprawnej lub umowy o praktykę absolwencką u przedsiębiorców
lub w jednostkach organizacyjnych, o których mowa w art. 11, lub na podstawie umowy dotyczącej praktyki zawartej
między uczelnią a takimi podmiotami.
3. Praktykę zawodową odbywaną przez osobę zainteresowaną, w przypadku, o którym mowa w ust. 2 pkt 2, wlicza
się do okresów, o których mowa odpowiednio w art. 44 ust. 1 pkt 4 oraz w art. 44a ust. 1 pkt 3 lit. b, w wymiarze nieprzekraczającym
6 miesięcy.
4. Osoba zainteresowana prowadzi dziennik praktyki zawodowej. Prace geodezyjne i kartograficzne wykonywane
w ramach praktyki zawodowej są potwierdzane przez osobę posiadającą uprawnienia zawodowe w odpowiednim zakresie,
pod kierunkiem której prace te były wykonywane.
Nic więcej nie jest wpisane, owszem znajomy składał kopie świadectw pracy bądź umów zlecenia itd. jednak ja tego nie robiłem.
Jedynie tak jak kolega wyżej napisałem oświadczenie o treści mniej więcej takiej
Oświadczam iż Pan XYZ legitymujący się dowodem osobistym ABC 11111 nr PESEL 111111111 w okresie: luty 2012 – lipiec 2013 odbył praktykę zawodową w firmie:
• Usługi Geodezyjne i Kartograficzne AAA
podpisane przez uprawnionego z firmy w której pracowałem, aczkolwiek wydaje mi się że sam dziennik jest już wystarczającym dokumentem ze względu na liniowość w czasie opracowań które tam wpisujemy