Zapytałem GUGIK o nurtujące nas wątpliwości:
Witam,
1. Mam dziennik rozpoczęty od marca, wypełniany regularnie do czerwca, teraz mam dwa miesiące bez wpisów. Czas mojej praktyki to rok bo mam tytuł magistra. Czy jeżeli wykonam wszystkie wymagane prace do marca to moja praktyka zawodowa zostanie zaliczona, mimo przerwy we wpisach? Czy zostanie wydłużona o okres bez wpisów.
2. Czy do dokumentów oddawanych do postępowania kwalifikacyjnego powinienem dołączyć kopie umów, na jakich byłem zatrudniony przy wykonywaniu prac wpisanych do dziennika, czy tylko oświadczenie geodety uprawnionego, że wykonywałem pod jego kierownictwem dane roboty?
"W odpowiedzi na zapytania , przekazane pocztą elektroniczną w dniu 28 czerwca 2015 r. uprzejmie wyjaśniam, że brak wpisów w dzienniku praktyki zawodowej przez dwa miesiące, nie będzie wydłużało Panu praktyki zawodowej o kolejne 2 miesiące. Oznacza to , że po uzyskaniu wymaganej liczy i rodzaju prac, niezbędnych do uznania praktyki zawodowej, będzie Pan mógł już po roku (w marcu 2016 r.) ubiegać się o uprawnienia zawodowe w dziedzinie geodezji i kartografii. Jednocześnie informuję, że praktyka powinna być poświadczona odpowiednim zaświadczeniem od pracodawcy, natomiast umowy nie są wymagane."
Odpowiedź z GUGIKu
Umowy nie są nam potrzebne. Gugik chyba ma świadomość jak zatrudniają młodych pracodawcy, dlatego nie robią problemu, mam nadzieję że taka odpowiedź rozwiąże problem wielu osobom, które miały problem z uzyskaniem umowy.