Witam wszystkich "walczących" o uprawnienia zawodowe.
Mam za sobą 4 lata pracy w branży mostowej, gdzie większość prac geodezyjnych „odbiera” generalny wykonawca,a ja praktycznie wykonuję wszystkie prace geodezyjne bez zgłoszenia np. tyczenie mostu na podporach i filarach, a generalny wykonawca wykonuje pomiary kontrolne, z których sporządza operat i przekazuje do ośrodka.
Przeanalizowałem rodzaj prac dla zakresu 4 i chciałbym zaprosić osoby zainteresowane do dyskusji oraz pomocy w ich rozgryzieniu. Postaram się również napisać zapytanie do Gugiku, żeby oni wyrazili swoje stanowisko w tym temacie. Przechodzę do rzeczy.
1) projektowanie, zakładanie i pomiar osnowy realizacyjnej – prace geodezyjne na minimum 3 różnych inwestycjach - czy można tutaj wg was podpiąć pracę, gdzie było zgłoszone tyczenie lokalizacyjne dla osiedla (1 blok), i należało założyć osnowę realizacyjną metodą stanowiska swobodnego, a następnie zamierzono kilka punktów (w formie dalmierczych folii odblaskowych), a następnie wykonano tyczenie z takiej osnowy. Czy wg was musi to być typowy projekt osnowy, założony "klasycznie" czyli stanowisko na każdym punkcie, pomiar obserwacji, ułożenie równań obserwacyjnych i wyrównanie ścisłe. Oczywiście wyrównanie ścisłe, również może obejmować stanowisko swobodne, ale nie jest to "książkowe" założenie osnowy.
2) pomiary odkształceń i przemieszczeń budowli lub przemieszczeń podłoża – prace geodezyjne przy minimum 2 cyklach pomiarowych –
Czy może to być np. to osiadanie gruntu pod żurawiem wieżowym znajdującym się na terenie zakładu przemysłowego , którym pracuje bez żadnego zgłoszenia ? Praca trochę wymyślona, na potrzeby praktyki, ponieważ nie wiem czym innym można to zastąpić ? Np. osiadanie budynku hali produkcyjnej niwelacją precyzyjna. Zalicza się do prac geodezyjnych na terenach zamkniętych, więc nie podlega zgłoszeniu.
Przez 2 cykle pomiarowe należy rozumieć pomiar na dwóch różnych obiektach czy ilość pomiarów wykonanych w stosunku do pomiarów wyjściowych wyjściowy dla jednego konkretnego obiektu ?
4) geodezyjna obsługa procesu inwestycyjnego na każdym etapie – praktycznie można pod to podpiąć wszystko, ponieważ pod tym hasłem można ukryć i założenie osnowy oraz opracowanie projektu budowlanego oraz pomiary realizacyjne i zastanawiam się czy poświęcić tej pozycji osobny wpis czy po prostu go pominąć i w jakimś opisie prac wykazać informację o tym, że dana praca miała charakter geodezyjnej obsługi procesu inwestycyjnego na każdym etapie. Wiadomo, że na 1 budowie bloku nie uzupełni się 50 % prac, bo to by świadczyło o pójściu na łatwiznę, ale te "hasła" rodzaju prac są bardzo uzupełniające się.
5) geodezyjne opracowanie projektu budowlanego – minimum 5 obiektów, w tym nie więcej niż dwa obiekty budownictwa mieszkaniowego
– poprzez opracowanie projektu budowlanego, należy rozumieć wykonanie szkicu dokumentacyjnego, ale czy może być pod to podpięta (praca ze zgłoszeniem) wyłącznie na tyczenie bloku dla dewelopera na typowych przez nich budowanych osiedlach, ale bez inwentaryzacji ?
6) pomiary realizacyjne budynków oraz budowli – minimum 5 budynków oraz 3 budowle – wg instrukcji G-3.2
1/geodezyjne opracowanie planu realizacyjnego oraz projektów obiektów budowlanych
2/ tyczenie lokalizują ce obiektów budowlanych
3/ tyczenie szczegółów
4/ pomiary kontrolne
5/ pomiary przemieszczeń i odkształceń podczas budowy,
6/ pomiary powykonawcze
Czy wg was można do pomiarów realizacyjnych zaliczyć inwentaryzację konstrukcji stalowej (prefabrykatu) na terenie hali przemysłowej (co nie podlega zgłoszeniu w ODGiK), ale dokumentacja z tej inwentaryzacji znajduje się w dokumentacji przekazanej wykonawcy do odbioru wyrobu ? Np. pomiar przed procesem spawania (prostoliniowość, strzałka ugięcia, długości, rozstawy, przekroje itp.), a następnie po spawaniu.
Trochę tego wyszło, ale starałem się skupić na wszystkim tym co dla mnie ważne.
Pozdrawiam,