michal baner 2021

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

Inwentaryzacja powykonawcza 2015/12/11 15:35 #1498

• m.t.zamojski
  • m.t.zamojski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 5
Wyniki geodezyjnej inwentaryzacji podwykonawczej zawierają informację o zgodności usytuowania obiektu budowlanego z projektem zagospodarowania działki lub terenu lub odstępstwach od tego projektu

Wg jakiego kryterium opisujecie tą zgodność z projektu - kiedy jest zgodnie??
Rozporządzenie Ministra Rozwoju Regionalnego i Budownictwa z dnia 2 kwietnia 2001 r. w sprawie geodezyjnej ewidencji sieci uzbrojenia terenu oraz zespołów uzgadniania dokumentacji projektowej. - Jest uznane za Uchylone!
Czy jest jakaś obowiązująca podstawa prawna jak należy to wykonywać?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnia edycja: przez m.t.zamojski. Powód: literówki

Inwentaryzacja powykonawcza 2015/12/11 16:29 #1500

• jkbsrwk
  • jkbsrwk Avatar
  • Wylogowany
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Otrzymane podziękowania: 68
Nie ma. Najprościej zasięgnąć opinii konkretnego nadzoru budowlanego, który będzie dokonywał odbioru jaki jest jego stosunek do sprawy :)

Inwentaryzacja powykonawcza 2015/12/11 16:34 #1501

• m.t.zamojski
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
A jak odpowiedzieć na egzaminie? w końcu jesteśmy na forum : uprawnienia geodezyjne:)

Tak, najlepiej zapytać o to nadzór - bądź wg mnie projektanta, no bo to on powinien określić tolerancje wykonania robót. Przy większych budowach gdzie są specyfikacje techniczne to można się zawsze do nich odnieść ale przy zwykłym przyłączu jest problem.

Inwentaryzacja powykonawcza 2015/12/11 16:41 #1502

• jkbsrwk
  • jkbsrwk Avatar
  • Wylogowany
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Otrzymane podziękowania: 68
Uważam, że na egzaminie na ustnym należy odpowiadać tak, aby wykazać się znajomością tematu i wiedzą praktyczną a nie suchą teorią, która często jest nieracjonalna o czym komisja wie :) Ale do tego co napisałem wcześniej dorzucił bym na egzaminie, że należy wziąć pod uwagę dokładność pomiaru oraz dokładność materiału (projektu), z którym będziemy porównywać stan rzeczywisty. Projektant powinien określić tolerancję (oczywiście też to sucha teoria), ale to nadzór dokona odbioru lub nie :) Takie jest moje zdanie na temat odpowiedzi na egzaminie ale to tylko moja opinia :)

Inwentaryzacja powykonawcza 2015/12/11 20:02 #1504

• m.t.zamojski
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
Ten problem z oceną zgodności jest, nie zawsze nadzór jednoznacznie nam odpowie że to ma być 30 cm lub 50 cm bo niestety nikt nie chce brać odpowiedzialności za coś co jest nie sprecyzowane.
Znalazłem artykuł w tym temacie, że może coś się za jakiś czas wyjaśni.
geoforum.pl/?page=news&id=20432&link=gunb-o-informacji-o-zgodnosci-&menu=46819,46868

A może po prostu powinno się pisać informację w stylu:
Usytuowanie obiektu budowlanego jest zgodne z projektem zagospodarowania działki.
Przyjęto do oceny zgodności tolerancją usytuowania obiektu budowlanego (+/- 30 cm).
Załączniki:
Za tę wiadomość podziękował(a): Agata

Ostatnia edycja: przez m.t.zamojski. Powód: dodany_link

Inwentaryzacja powykonawcza 2015/12/11 20:37 #1505

• demol
  • demol Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 7
Ja też na informacji piszę, że dokładność pomiaru szczegółu I grupy wynosi 0.10m. Dodatkowo wyraźnie zaznaczam, jeśli porównuję z projektem papierowym (bo to zgroza jest ale cóż). I coraz częściej testuję zasadę - im mniej napisane i mniej informacji tym lepiej.
Oczywiście zależy to od danego PINBu. Ja pracuję na śląsku, i uwaga na PINB w Dąbrowie Górniczej, bo jest %$&#%^%#. W senie jeden inspektor, który uważa że jest Panem i Władcą. Jedną z perełek, które dają inwestorowi jest lista co się ma znaleźć w papierach z odbioru a tam np "określenie spadku terenu na terenach biologicznie czynnych". Nie mam pytań.

Trochę odbiegając od tematu, ta cała informacja jest w ogóle "o kant d rozczaś", bo kiedy bydowa jest zgodna z projektem - prawie nigdy. A ostatnio klient rzucił nam tekst "to jak Pan mi napisze, że niezgodnie, to po co mi to, po co mi Pan jak Pan pisze, że niezgodnie, to ja Panu nie zapłacę, znajdę innego co mi napisze, jak ja chcę"...

• Strona:
  • 1
Czas generowania strony: 0.051 s.