michal baner 2021

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

Zakreślanie 2026/02/08 10:20 #26713

• Franek
  • Franek Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 21
Macie już wypracowany jakiś sposób zakreślania? Tak żeby na koniec nie okazało się że mamy wszystko kolorowe?
Ja wstępnie myślałem żeby np. podzielić wszystko na 3 segregatory / teczki. 1. potrzebne ustawy. 2. potrzebne rozporządzenia, 3. może się przyda
I teraz jak to znaczyć? np. zielonym zakreślaczem zaznaczam rzeczy ważne w rozp. w sprawie standardów i tym samym fragmenty w prawie geodezyjnym dotyczące pomiarów? Pewnie zbraknie kolorów i nie wiem czy to wgl będzie funkcjonalne.
Podzielcie się proszę swoimi sposobami

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Zakreślanie 2026/02/08 12:07 #26715

• lutry1993
  • lutry1993 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 8
Ja opracowując pytania opisowe zaznaczam słowa kluczowe. żeby szybko zwrócić uwagę na meritum. Bez sensu kreślić całe wiersze czy całe definicje bo się okaże że trzeba zaznaczyć wszystko. Akty układałem w kolejności takiej jak często występują pytania z danej ustawy czy rozporządzenia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona, Franek

Zakreślanie 2026/02/08 12:29 #26716

• chimorinmemo
  • chimorinmemo Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 45
ja chyba nie zakreslam ani nie podkreslam.
mam dwa segregatory - jeden na ustwy jeden na rozporzadzenia, a prgik i ugn mam osobno spiete luzem.
jako ze moga byc dodatkowe karteczki to zrobie sobie kilka taki wystajacych z boku - latwiej mi bedzie bez otwierania i bez wertowania od razu otworzyc na tym co chce - np przy artykulach o ograniczonych prawach rzeczowych, przy poczatkowym artykule o uzytkowaniu wieczystym, przy pierwszym artykule o wywlaszczeniu itp. bo mam juz tak te akty powygniatane ze po tym jak naroznik kartki wyglada wiem mniej wiecej gdzie jestem
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona, Franek

Zakreślanie 2026/02/08 13:38 #26719

• Franek
  • Franek Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
Ja na pewno planuje w jakiś sposób zakreślić co już jest nieaktualne (ma akt zmieniający) żebym od razu widział że muszę przeskoczyć do rozporządzenia zmieniającego.

Ostatnia edycja: przez Franek.

Zakreślanie 2026/02/08 13:41 #26720

• chimorinmemo
  • chimorinmemo Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 45
oo! bardzo dobry pomysl !

Zakreślanie 2026/02/17 16:40 #26875

• angeo
  • angeo Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 1
Hej! A macie może informację, czy jest możliwość drukowania aktów prawnych z lexa, wraz ze spisem treści i tytułami artykułów, wyszczególnionymi zmianami? Czy akceptowalna jest tylko klasyczna forma z isap?

Zakreślanie 2026/02/18 09:54 #26884

• Global
  • Global Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 6

Ja na pewno planuje w jakiś sposób zakreślić co już jest nieaktualne (ma akt zmieniający) żebym od razu widział że muszę przeskoczyć do rozporządzenia zmieniającego.

ma ktoś może zestawienie aktów prawnych do których trzeba uwzględnić rozporządzenia zmieniające z ISAP ?

Zakreślanie 2026/02/18 14:21 #26888

• Franek
  • Franek Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
Ja mam takie wypisane. Nie wiem czy wszystko nadal aktualne ale z grubsza tak.
Rozporządzenie w sprawie ewidencji gruntów i budynków
Rozporządzenie w sprawie organizacji i trybu prowadzenia państwowego zasobu geodezyjnego
Rozporządzenie w sprawie państwowego systemu odniesień przestrzennych
Rozporządzenie w sprawie przepisów techniczno-budowlanych dotyczących dróg publicznych
Rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego
Rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków funkcjonowania systemu gazowego
Rozporządzenie w sprawie uprawnień zawodowych w dziedzinie geodezji i kartografii
Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie
Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budowle kolejowe i ich usytuowanie
Rozporządzenie w sprawie wzorów wniosków o udostępnienie materiałów państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego
Rozporządzenie w sprawie zintegrowanego systemu informacji o nieruchomościach
Za tę wiadomość podziękował(a): Global, mp, mania96

Zakreślanie 2026/02/20 08:55 #26913

• Zielona
  • Zielona Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 3
te kolorowe karteczki można opisać skrótem nazw aktów? Na przykład: uogn, pgik, albo KC, etc? I do tego na 1 stronie spis treści?

Zakreślanie 2026/02/20 09:36 #26914

• Franek
  • Franek Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
Ja bardziej rozumiem to tak że na karteczce piszesz 1.,2,3 a i do tego spis treści.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona

Zakreślanie 2026/02/20 10:57 #26917

• Global
  • Global Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 6
"Użytkowane w trakcie części sprawdzającej materiały (teksty aktów prawnych) inaczej niż dotychczas, będą mogły zawierać różnego rodzaju naklejki, zakładki, a nawet podświetlenia kolorowymi markerami lub podkreślenia tekstów.

Natomiast nie dopuszcza się stosowania materiałów zawierających odręczne lub komputerowe komentarze, lub inne różnego rodzaju dopiski, zarówno w treści wykorzystywanych materiałów, jak i na wklejonych w nie zakładkach lub dodatkowych kartkach, z wyjątkiem dopisków o charakterze porządkującym, w postaci numeracji."

nowe zasady budzą wiele pytań, ale jak już ktoś tutaj napisał - lepiej trzymać się tego co napisali i lepiej nie sprawdzać cierpliwości komisji na egzaminie

pozostałbym przy spisie treści w postaci wykazów aktów prawnych jakie są dostępne na stronie GUGiK - "z wyjątkiem dopisków o charakterze porządkującym, w postaci numeracji"
i darowałbym sobie dopiski w postaci EGiB, czy PGiK.
zakreślanie, kolorowe karteczki i ponumerowanie aktów to i tak już dużo i zawsze lepiej niż miałoby wrócić stare - czyli czyste akty prawne

• Strona:
  • 1
Czas generowania strony: 0.133 s.