michal baner 2021

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT:

Kurs przygotowawczy SGP do egzaminu państwowego 2015/08/26 19:44 #1281

• Tusia884
  • Tusia884 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 33
Pytanie do osób, które korzystały z kursów przygotowawczych organizowanych przez SGP:

Czy warto się wybrać? Jeżeli tak, to dlaczego? :) Czy dużo ciekawych rzeczy się dowiadujecie czy tylko czytanie ustaw się tam odbywa? Czy rozwiązywane są testy? Jak to w praktyce wygląda? Czy 1150 zł jest tego warte? Jakie są wasze odczucia i doświadczenia?

Czy wśród was dużo osób się wybiera lub korzystało z kursu w Katowicach lub Łodzi? (mnie Katowice lepiej pasują).

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Kurs przygotowawczy SGP do egzaminu państwowego 2015/08/26 21:18 #1282

• demol
  • demol Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 7
Hej,
ja byłem na kursie w Katowicach marzec 2015.
Kurs uporządkował mi wiedzę w zakresie administracyjnym (KPA itd.) a resztę to i tak i tak trzeba samemu. Choć coś niecoś powiedzą ogólnie, może uporządkują czyjąś wiedzę. Testów nie rozwiązywaliśmy.
Często też były poruszane problemy wzięte z praktyki geodezyjnej, ale w sensie bieżących problemów a nie problemów na egzaminach.
Ja byłem dla psychicznego spokoju, że tak to nazwę.
Czy warto? Trudne pytanie, niektórzy twierdzą, że to zmarnowany czas, dla mnie był to start do nauki. I ogólnie rzecz biorąc nie żałuję (choć wykłady jednego Pana z WINGiK- nie pamiętam nazwiska, który opowiadał o EGiB - żenada i nudy).

Kurs przygotowawczy SGP do egzaminu państwowego 2015/08/27 08:55 #1283

• jkbsrwk
  • jkbsrwk Avatar
  • Wylogowany
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Otrzymane podziękowania: 68
Osobiście uznałem, że pieniądze na kurs wolę wydać na kolejne podejście. Na szczęście nie było takiej potrzeby, a do egzaminu przygotowałem się sam na podstawie materiałów znalezionych w internecie. Kolejny zakres mam zamiar zrobić w ten sam sposób :) Miałem okazję rozmawiać z wieloma osobami na temat kursów, szczególnie podczas egzaminu- generalnie nikt nie był zadowolony poza jedną koleżanka, która robiła kurs w Łodzi i mówiła, że świetne przygotowanie i dostali sporo materiałów.
Za tę wiadomość podziękował(a): adzik7

Kurs przygotowawczy SGP do egzaminu państwowego 2015/08/28 22:31 #1287

• Tusia884
  • Tusia884 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 33
Dzięki za opinie i sugestie. Też chyba zostawię sobie ten 1k na kolejne podejście do egzaminu :P

Kurs przygotowawczy SGP do egzaminu państwowego 2016/01/08 16:58 #1600

• Ineska
  • Ineska Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 1
W lutym planowany jest kurs przygotowawczy w Poznaniu. Czy ktoś z Was brał udział w zajęciach właśnie w tym mieście? Jak oceniacie prowadzone tam zajęcia? Warto czy raczej strata czasu i pieniędzy? Pozdrawiam
Za tę wiadomość podziękował(a): dyziojasiojohan

Kurs przygotowawczy SGP do egzaminu państwowego 2016/01/10 12:27 #1601

• dyziojasiojohan
  • dyziojasiojohan Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 6
Jeśli chodzi o kurs to moim zdaniem jest za drogi. Kilka spotkań i 1000 zł jego plusem jest to ze dowiesz się jak wygląda sam przebieg egzaminu powiedzą na co zwrócić uwagę. Drugim plusem jest to ze spotkasz innych geodetów i będziesz mógł pogadac na tematy geodezyjne. A co do samych wykładów to głownie czytają ustawy i rozp. i powierzchownie omawiają bo nie ma na szczegóły czasu a Ty będziesz siedział jak na tureckim kazaniu i czekał na koniec. Moim zdaniem lepiej ten czas poświecic na naukę samemu z pomocą forum. Taniej i efektoniej to wyjdzie a co za tym idzie lepiej wykorzystasz czas i nie stracisz kilku weekendów, ale to tylko moje zdanie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ineska

Kurs przygotowawczy SGP do egzaminu państwowego 2016/01/11 10:51 #1603

• teciu67
  • teciu67 Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
Ja uczestniczyłem w takim kursie w Poznaniu. Nie podzielam zdania innych ze to strata czasu i pieniędzy. Mogę tylko powiedzieć ze kurs naprawdę dobrze zorganizowany, dostaliśmy dużo materiałów dotyczących rożnych zakresów, co na pewno mi się przyda nie tylko na uprawnienia ale w życiu zawodowym na pewno. Większość wykładów prowadziły osoby które są w komisji na uprawnienia, i naprawdę dużo nam podpowiedzieli jak to wygląda w rzeczywistości. Ja osobiście kurs w Poznaniu będę polecał każdemu.

Kurs przygotowawczy SGP do egzaminu państwowego 2016/01/11 11:24 #1604

• jkbsrwk
  • jkbsrwk Avatar
  • Wylogowany
  • Elite Member
  • Elite Member
Jak wygląda egzamin w rzeczywistości powie Ci każda osoba, która ma już egzamin za sobą i to za darmo :P

Kurs przygotowawczy SGP do egzaminu państwowego 2016/01/11 15:44 #1605

• teciu67
  • teciu67 Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
Ale nie każdy ci powie na co zwraca uwagę przy ocenie naszych odpowiedzi podczas egzaminu.

Kurs przygotowawczy SGP do egzaminu państwowego 2016/01/11 15:52 #1606

• jkbsrwk
  • jkbsrwk Avatar
  • Wylogowany
  • Elite Member
  • Elite Member
A na co zwracają?

Kurs przygotowawczy SGP do egzaminu państwowego 2016/01/13 09:30 #1609

• dyziojasiojohan
  • dyziojasiojohan Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
Mam propozycje załóżmy na forum zakładkę egzaminatorzy i do każdego egzaminującego nas przewodniczego każdy z nas napisze parę słów na co zwraca uwagę, co jest jego konikiem w geodezji i ulubione pytania itp. :) Myślę że to było by przydatne.

Kurs przygotowawczy SGP do egzaminu państwowego 2016/01/13 09:35 #1610

• jkbsrwk
  • jkbsrwk Avatar
  • Wylogowany
  • Elite Member
  • Elite Member
Pomysł nie zły tylko ja nie rozumiem o co chodzi z "na co zwracają uwagę" jak udzielasz odpowiedzi to sam wiesz na ile poprawnie odpowiedziałeś to nie filozofia tylko zawód techniczny, a odpowiedzi wynikają z przepisów prawa. Ale co do ulubionych pytań egzaminatorów to ma to jakiś sens :)

Kurs przygotowawczy SGP do egzaminu państwowego 2016/01/13 10:59 #1611

• dyziojasiojohan
  • dyziojasiojohan Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
wiem że niektórzy nie lubią jak się mówi "kołek drewniany" tylko to jest "palik drewniany" np. kumpel u na ustnym u p. Ciska dostał pytanie tyczenie budynku i zamiast powiedzieć że budowlaniec nabija pale drewniane na ławice powiedział że nabija kołki drewniane a p. Cisek powiedział że nie wie co to pal drewniany :)

Kurs przygotowawczy SGP do egzaminu państwowego 2016/01/13 13:23 #1612

• jkbsrwk
  • jkbsrwk Avatar
  • Wylogowany
  • Elite Member
  • Elite Member
No bo ani to palik ani ławice:P Ale nie sądzę, żeby takie odpowiedzi miały negatywny wpływ na wynik egzaminu:) Komisja to też praktykujący geodeci i o pierdoły się nie czepiają, chcą tylko zobaczyć czy wiemy o czym mówimy. Też zdawałem u Pana Ciska i właśnie bardzo fajnie się wypowiedział na temat zdających- generalnie fajny życiowy facet, który o pierdoł się nie czepiał:)

Kurs przygotowawczy SGP do egzaminu państwowego 2016/01/13 13:27 #1613

• dyziojasiojohan
  • dyziojasiojohan Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
nie ja nic nie mam do p. Ciska też myślę że jest to człowiek który nie szuka dziury w całym... :) ale dobrze jest wiedzieć co nieco o egzaminatorach :)

• Strona:
  • 1
  • 2
Czas generowania strony: 0.044 s.