michal baner 2021

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

Art-Geo 2026/03/19 20:47 #27542

• Dezis
  • Dezis Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 0
Witam wszystkich.
Zbieram informację i opinie na temat odbiorników GNSS firmy Art-Geo.
Czy ktoś może miał przyjemność pracować na takim sprzęcie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Art-Geo 2026/03/19 21:13 #27544

• Paul
  • Paul Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
Witam. Mam od nich RUIDE RENO PRO 1 + tablet RT3. Mierzy i działa dobrze, nie mam uwag. Oprogramowanie intuicyjne, jest wszystko co potrzeba.
Nie wiem czy teraz już wszyscy kupują z tymi laserami, slamami itp. mi póki co wystarcza to co mam (chociaż nieraz by się chciało strzelić z lasera w narożnik budynku zamiast tłumaczyć po co, na co itp.) :)

Art-Geo 2026/03/20 08:27 #27548

• winiaa
  • winiaa Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
używam sirius pro i jestem mega zadowlony

Art-Geo 2026/03/20 17:33 #27551

• pepes2929
  • pepes2929 Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 9
Też korzystamy w firmie z Ruide Reno1 Pro, jest na prawdę spoko - udaje się mierzyć nawet w lasach, zwłaszcza w okresie gdy nie ma liści. Poza tym wraz zakupem sprzętu dostaje się dożywotni dostęp do ich systemu RtkNet - stacji referencyjnych GNSS. Warto zajrzeć na mapę i zlokalizować najbliższą stację - my mamy w promieniu kilku km i będąc w jej dość bliskim zasięgu (do max 50km, a najlepiej do 30) i działając na poprawkach tej pojedynczej stacji można osiągnąć na prawdę bardzo wysokie dokładności.

Art-Geo 2026/03/20 18:32 #27552

• Arpilo
  • Arpilo Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 3
Używam SDI z pochyłomierzem i laserem od roku i nie mam uwag.
Działa ciężkich warunkach takich duże zadaszenia, nawisy czy wysokie budynki. Nie ma też problemów w lesie.
Przede wszystim jest powtarzalny i nie robi głupich błędów. Zasięg jest stały nie gubi fixa.
Moge polecić.

Art-Geo 2026/03/20 22:35 #27557

• geometra
  • geometra Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 574
W sumie też jestem zainteresowany tym tematem. Do tej pory podchodziłem do tych odbiorników dość sceptycznie, ale po Waszych opiniach zaczynam się do nich przekonywać.
Możecie podać orientacyjne widełki cenowe takich zestawów?

Art-Geo 2026/03/20 22:53 #27558

• tomekm
  • tomekm Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Pracuję na Ruide Reno 1 Pro i jestem bardzo zadowolony. Powtarzalność pomiarów jest zachowana i przede wszystkim bardzo dobrze radzi sobie w trudnym terenie, czasem jestem zaskoczony w jakim miejscu łapie fixa :) Pracowałem też na Syriusie Pro i również oceniam pozytywnie. Ruide kupiłem jesienią 2023r. to cały zestaw kosztował 26500zł, cena Syriusa była trochę wyższa ok. 30000zł (nie wiem jakie ceny są teraz). No i kwestia jaki kontroler się wybierze, bo mogą być to zarówno i telefony jak i typowe kontrolery. No i na plus jeszcze własna sieć stacji i poprawki.

Art-Geo 2026/03/20 23:44 #27559

• UGIK.WJ
  • UGIK.WJ Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 6
16-25 tyś netto w zależności od płyty i modelu odbiornika
Za tę wiadomość podziękował(a): geometra

Art-Geo 2026/03/21 17:59 #27560

• manth0r
  • manth0r Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 23
Dorzucę też swoje 3 grosze.
Mam Siriusa Pro z płytą trimbla, chyba już 4 lata będzie. Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Kilka małych ALE:
- jak pisał pepes2929 warto patrzeć na strumień poprawek i odległości od stacji, przy czym w trudniejszym terenie to lepiej 10-15km niż 30+. Trzeba też uważać na ASG - przy dużym obciążeniu, np. słoneczny dzień po kilku deszczowych - potrafiły być problemy z jakością poprawek. Art geo ma niby własną sieć poprawek za free, ale na moim terenie brakuje stacji. Negocjuję z nimi, żeby na moim domu założyli, ale komin im trochę nie pasuje ;).
- pomiar narożników budynku z wychyłomierzem - osobiście raczej preferuję tachimetrem, gps potrafi zrobić odpał na 10-15cm - zwłaszcza np. przy wyższym niż 1 kondygnacja budynku, od strony północnej. Jeśli gps - to przynajmniej 2-3 pomiary po reinicjalizacji.
- pamiętajmy że FIX to nie wszystko, to tylko jakiś próg błędu ustawiony software'owo ;). Trzeba uważać na pseudo sprzedawców, którzy ostatnio wyczuli łatwy zysk na forwardzie sprzętu z Chin i którzy o dokładnościach/geodezji nie mają za bardzo pojęcia. Swego czasu taki jeden pokazywał jak to pod wiaduktem fixa złapał. No super ;)

Ogólnie myślę już o wymianie na nowszy model z fotką i laserem. Pewnie też od Art GEO :).
Za tę wiadomość podziękował(a): Franek

Art-Geo 2026/03/23 07:34 #27572

• Dezis
  • Dezis Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
Dziękuję za tak liczne odpowiedzi. A szczególnie użytkownikowi manth0r za szczegółowy opinię.
Osobiście pracuje na sprzęcie chińskiej produkcji pod szyldem Stonex. I przychylam się do opinie kolegi z komentarza powyżej że pomiar narożników na IMu zwłaszcza od północy to loteria. Jednym ze sposobów jest pomiar narożnika na kilka pikiet i uśrednione przynajmniej z 3 pomiarów i posilkowanie się czołówkami żeby utrzymać geometrię budynku. Bo pojedyncze pikiety czasami po 15 cm potrafią się różnić.
Generalnie jest zadowolony z odbiornika ale nie mam do niego takiego zaufania jak do poprzedniego sprzętu znanej szwajcarskiej firmy.

Art-Geo 2026/03/23 07:39 #27573

• Dezis
  • Dezis Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
Reasumując wątek wszystkie ( chińskie) odbiorniki mają wspólną cechę -niższa wiarygodność wyników w trudnych warunkach np. (Gęsta zabudowa).
A tak po za tym to śmigają zwłaszcza że cena przystępna.
Generalnie jest pod wrażeniem jak mocno rozwinął się rynek odbiorników GNSS.

Art-Geo 2026/03/23 12:39 #27574

• manth0r
  • manth0r Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 23

Reasumując wątek wszystkie ( chińskie) odbiorniki mają wspólną cechę -niższa wiarygodność wyników w trudnych warunkach np. (Gęsta zabudowa).

Aż tak bym nie generalizował. Co do wychyłomierzy/poprawek/narożników to pamiętam że mierząc R12, który jest chyba uważany za najlepszy sprzęt, też trafiłem na podobny odpał przy budynku. Myślę, że sprzęty z wielkiej trójki mogą mieć trochę niższy próg zaufania do FIX-a.
Żeby to jednoznacznie stwierdzić trzeba by było wziąć kilka gps, pomierzyć ten sam narożnik, mniej więcej z tym samym kątem wychylenia, koniecznie na identycznym strumieniu poprawek no i najlepiej w przeciągu max kilku - kilkunastu min, żeby uchwycić identyczną konstelację. Na koniec porównać to z pomiarem z tachimetru, opartym na porządnej wcince z 3-4pkt. To by było wg mnie rzetelne porównanie. Przy okazji zmierzyć to tak, żeby porownać też wysokości (np. przy kostce).

Art-Geo 2026/03/23 15:13 #27576

• Dezis
  • Dezis Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
Pewnie idealnie byłoby przeprowadzić test z 10 odbiorników w tym wspominanej wielkie trójki i konkurencji z Państwa Środka.
Ale kto ma takie możliwości...
Może masz rację większość tych błędów może pochodzić z wychyłomierzy + trochę gorsza dokładność pozycji i jest odpał.

Art-Geo 2026/04/06 22:16 #27659

• UGIK.WJ
  • UGIK.WJ Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 6
Robiłem testy GS18 naprzeciw Sirius ULTRA, Wiadomo jakich firm i jaka rozbieżność cenowa. Różnice przy pomiarze z IMU rogi budynków, punkty na ścianie od północnej strony na poziomie nie większym niż 5 cm.
Nie handluję sprzętem, nikogo nie reklamuję, jakiś czas temu uznawałem tylko markowy sprzęt. Przy zakupie tachimetru trzymałbym się dalej marki.
Przy antenie nie ma sensu wydawanie trzy razy więcej kasy za taki sam standard.
Ale to tylko moje zdanie!
Za tę wiadomość podziękował(a): Dezis, mania96

• Strona:
  • 1
Czas generowania strony: 0.103 s.