Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

Prace przy granicy powiatu / zawiadomienia o czynnościach ust. przeg. granic 2025/10/10 12:12 #25740

• Villz
  • Villz Avatar Autor
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 0
Witam,
Mam pytania dotyczące pomiaru granic działek: 

1) Jeśli działka nr 100 znajduje się w powiecie nr 1, ale ma wspólną granicę z powiatem nr 2, czy geodeta musi zgłaszać dwie oddzielne prace geodezyjne – jedną w powiecie nr 1, a drugą w powiecie nr 2? Dlaczego o to pytam? Bo pewien z powiatów wymaga ode mnie, aby zgłaszać tę samą pracę geodezyjną w dwóch powiatach oraz przekazywać wyniki prac identycznie do obu powiatów.

2) Mam pytanie dotyczące zawiadamiania podczas prac geodezyjnych(ustalenie przebiegu granic). W EGiB figuruje stara nazwa instytucji wraz z adresem (pod tym adresem aktualnie jest oddział pod nową nazwą) - jest to trwały zarząd (władający), natomiast właścicielem nieruchomości jest Skarb Państwa( nie zawiadomiłem Skarbu Państwa, bo zgodnie z § 32 ust. 1 pkt 7 EGiB, który ten odsyła nas do § 11 pkt 7 wynika, że zawiadamiamy "właścicieli albo samoistnych posiadaczy").Wysłałem zawiadomienie na ten adres do władającego i otrzymałem zwrotkę podpisaną, ale bez pieczątki. Powiat zarzucił mi jednak, że zawiadomiłem instytucję, która już nie istnieje pod tą nazwą (dane o władającym pozyskane z EGiB).Czy w takiej sytuacji zawiadomienie wysłane do władającego na podstawie danych z EGiB jest zgodne z przepisami? Z mojej wiedzy wynika, że geodeta nie musi sprawdzać ksiąg wieczystych – badania KW wykonuje się przy mapach do celów prawnych, jeśli się nie mylę.Dane o właścicielu i władającym przekazywane są przecież przez organ prowadzący EGiB zgodnie z §39.1 rozporządzenia w sprawie EGiB.Będę wdzięczny za Wasze opinie i doświadczenia.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Prace przy granicy powiatu / zawiadomienia o czynnościach ust. przeg. granic 2025/10/11 17:35 #25747

• geokr
  • geokr Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 25
1. Oczywiście, że zgłasza w tym powiecie gdzie położna jest działka. To Starostwo po zakończeniu pracy przesyła rezultat Twojej pracy do sąsiadów. Mało tego Starostwo A na Twoją prośbę udostępnia Ci materiały ze Starostwa B. 
Za tę wiadomość podziękował(a): BAMBIT

Prace przy granicy powiatu / zawiadomienia o czynnościach ust. przeg. granic 2025/10/12 14:48 #25752

• ciacho23
  • ciacho23 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 19
Ad. 2) Jak można nie badać KW przy ustaleniu?

Prace przy granicy powiatu / zawiadomienia o czynnościach ust. przeg. granic 2025/10/16 08:22 #25778

• Villz
  • Villz Avatar Autor
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 0
Nie trzeba badać księgi wieczystej przy samym ustalaniu granic działek ewidencyjnych. Obowiązek pojawia się dopiero przy sporządzaniu map do celów prawnych lub projektów podziału, scalenia czy rozgraniczenia, gdy mapa musi odzwierciedlać stan prawny nieruchomości. Przy ustaleniu granic geodeta korzysta głównie z danych ewidencyjnych i pomiarów, a KW jest dokumentem pomocniczym, jeśli uzna to za konieczne. Jeśli się mylę, proszę o wskazanie przepisu prawnego, który nakazuje obowiązkowo badanie KW w tym przypadku.

• Strona:
  • 1
Czas generowania strony: 0.143 s.