Witam,
Mam pytania dotyczące pomiaru granic działek:
1) Jeśli działka nr 100 znajduje się w powiecie nr 1, ale ma wspólną granicę z powiatem nr 2, czy geodeta musi zgłaszać dwie oddzielne prace geodezyjne – jedną w powiecie nr 1, a drugą w powiecie nr 2? Dlaczego o to pytam? Bo pewien z powiatów wymaga ode mnie, aby zgłaszać tę samą pracę geodezyjną w dwóch powiatach oraz przekazywać wyniki prac identycznie do obu powiatów.
2) Mam pytanie dotyczące zawiadamiania podczas prac geodezyjnych(ustalenie przebiegu granic). W EGiB figuruje stara nazwa instytucji wraz z adresem (pod tym adresem aktualnie jest oddział pod nową nazwą) - jest to trwały zarząd (władający), natomiast właścicielem nieruchomości jest Skarb Państwa( nie zawiadomiłem Skarbu Państwa, bo zgodnie z § 32 ust. 1 pkt 7 EGiB, który ten odsyła nas do § 11 pkt 7 wynika, że zawiadamiamy "właścicieli albo samoistnych posiadaczy").Wysłałem zawiadomienie na ten adres do władającego i otrzymałem zwrotkę podpisaną, ale bez pieczątki. Powiat zarzucił mi jednak, że zawiadomiłem instytucję, która już nie istnieje pod tą nazwą (dane o władającym pozyskane z EGiB).Czy w takiej sytuacji zawiadomienie wysłane do władającego na podstawie danych z EGiB jest zgodne z przepisami? Z mojej wiedzy wynika, że geodeta nie musi sprawdzać ksiąg wieczystych – badania KW wykonuje się przy mapach do celów prawnych, jeśli się nie mylę.Dane o właścicielu i władającym przekazywane są przecież przez organ prowadzący EGiB zgodnie z §39.1 rozporządzenia w sprawie EGiB.Będę wdzięczny za Wasze opinie i doświadczenia.