admin@uprawnienia-geodezyjne.pl

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT:

Czy przed uzyskaniem decyzji o ustaleniu lokalizacji decyzji w zakresie budowy o 2024/08/16 12:19 #23160

• Dany731
  • Dany731 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 2
Witam Wszystkich,

Jak byście odpowiedzieli na to pytanie i jakie Artykuły i Paragrafy byście przywołali?

1.Czy przed uzyskaniem decyzji o ustaleniu lokalizacji celu publicznego w zakresie budowy obiektu energetyki jądrowej inwestor może wystąpić o pozwolenie/rozpocząć prace przygotowawcze na terenie budowy?

Dodatkowe pytanie odnośnie egzaminu pisemnego. Jako że wolno pisze na komputerze i często zdarza mi się popełniać literówki czy jak ich nie poprawię lub nie będzie w każdym wyrazie polskiego znaku to komisja zwraca na to uwagę? Poprawienie tego zajmie mi dodatkowy czas. Czy trzeba pisać całą treść aktów prawnych czy można w skrócie?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czy przed uzyskaniem decyzji o ustaleniu lokalizacji decyzji w zakresie budowy o 2024/08/16 12:41 #23161

• kolodziejkamil
  • kolodziejkamil Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 32
 odp.: NIE
USTAWA o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym art. 55
PB art. 41.3
-nie poprawiaj literówek, byleby było czytelnie
-ustawy pisz skrótami, np.:
PB, rozporz. GESUT, rozporz. standardy tech, Prawo GiK

Za tę wiadomość podziękował(a): Dany731

Czy przed uzyskaniem decyzji o ustaleniu lokalizacji decyzji w zakresie budowy o 2024/08/16 19:15 #23162

• enji
  • enji Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 20
Może.

USTAWA z dnia 29 czerwca 2011 r. o przygotowaniu i realizacji inwestycji w zakresie obiektów energetyki jądrowej oraz inwestycji towarzyszących

Art. 17.1. Przed uzyskaniem pozwolenia na budowę obiektu energetyki jądrowej inwestor może złożyć wniosek o wydanie pozwolenia na prace przygotowawcze obejmujące:
1) prace geodezyjne, niwelację terenu, zagospodarowanie terenu budowy wraz z budową tymczasowych obiektów budowlanych zaplecza technicznego oraz socjalno-biurowego budowy, tymczasowego ogrodzenia budowy o wysokości do 2,5 m, wykonanie włączenia dróg tymczasowych do dróg publicznych, wykonanie przyłączy do sieci infrastruktury technicznej na potrzeby budowy oraz innych prac niewymagających sporządzenia projektu architektoniczno-budowlanego;
2) rozbiórkę istniejących obiektów budowlanych naziemnych i podziemnych;
3) usunięcie drzew lub krzewów znajdujących się na nieruchomościach objętych decyzją o ustaleniu lokalizacji inwestycji w zakresie budowy obiektu energetyki jądrowej.

Ostatnia edycja: przez enji.

Czy przed uzyskaniem decyzji o ustaleniu lokalizacji decyzji w zakresie budowy o 2024/08/17 08:04 #23163

• katkaa28
  • katkaa28 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 23
To chyba nie jest pytanie z zakresu 1? USTAWA z dnia 29 czerwca 2011 r. o przygotowaniu i realizacji inwestycji w zakresie obiektów energetyki jądrowej oraz inwestycji towarzyszących nie jest na liście 

Czy przed uzyskaniem decyzji o ustaleniu lokalizacji decyzji w zakresie budowy o 2024/08/17 08:48 #23165

• Geodetawwk
  • Geodetawwk Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 7
4.

Czy przed uzyskaniem decyzji o ustaleniu lokalizacji decyzji w zakresie budowy o 2024/08/17 08:50 #23166

• Geodetawwk
  • Geodetawwk Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Nie może. Pytanie jest o decyzję o ustaleniu lokalizacji, a nie pozwoleniu na budowę.
Za tę wiadomość podziękował(a): kolodziejkamil, Dany731

Czy przed uzyskaniem decyzji o ustaleniu lokalizacji decyzji w zakresie budowy o 2024/08/17 15:31 #23169

• Dany731
  • Dany731 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
No właśnie tak mi się wydawało że to pytanie nie jest na Zakres 1 ale nie byłem pewien.

Mam jeszcze jedno takie banalne pytanie ale chce być pewien co do formy egzaminu pisemnego. Kto zna skrót klawiszowy do znaku paragraf? Chyba że można pisać np. Par. 1

Koleżanka od której dostałem materiały do nauki i zdała egzamin w lutym mówi mi że mogła mieć w aktach prawnych karteczki (małe paski kolorowe) sygnalizujące najważniejsze artykuły i paragrafy z Ustaw i Rozporzadzeń. W mailu dostałem informację że "... innych różnego rodzaju dopiskow zarowno w tresci wykorezystywanych materialow, jak i wklejonych w nie zakładkach lub dodatkowych kartkach. Czy od lutego coś się zmieniło?

Czy przed uzyskaniem decyzji o ustaleniu lokalizacji decyzji w zakresie budowy o 2024/08/17 16:14 #23170

• Askell
  • Askell Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 98
Jest skrót w winodows: alt+2 1 (na klawiaturze numerycznej), ale nie wiem, czy będzie działać w programie Gugiku. Ja pisałem na egzaminie "paragraf", "w paragrafie" itp.

No zmieniło się podejście komisji. Jak zdawałem w maju 2023 zakres 1, to wtedy była informacja, że można mieć paski, naklejki, zakładki, podkreślenia itp.,
a teraz mam informację, że można mieć jedynie separatory rozdzielające poszczególne akty prawne oraz spis aktów prawnych (np. wydruk wykazu)

Ostatnia edycja: przez Askell.

Czy przed uzyskaniem decyzji o ustaleniu lokalizacji decyzji w zakresie budowy o 2024/08/17 18:44 #23175

• katkaa28
  • katkaa28 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
Niestety nie można ich już posiadać :/ szybko zmienia się podejście komisji ,. Mega to ułatwia bo wiadomo w stresie to już wogole czasem człowiek nie widzi co gdzie jest ale można mieć jedynie podzielane akty prawne

Czy przed uzyskaniem decyzji o ustaleniu lokalizacji decyzji w zakresie budowy o 2024/08/17 18:47 #23176

• katkaa28
  • katkaa28 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
Btw kiedy podchodzisz do jedynki ? Ja egzamin mam 21 :)

Czy przed uzyskaniem decyzji o ustaleniu lokalizacji decyzji w zakresie budowy o 2024/08/17 19:38 #23178

• Dany731
  • Dany731 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
Ja mam egzamin 22.08,

A tak przy okazji też sobie dzielicie rozbudowane pytania kopiując ich części i odpowiadając na poszczególne pytania tak jak jest to w bazie pytań opisowych czy walicie nie koniecznie po kolei artykułami i paragrafami i tak tez będzie dobrze?

Czy przed uzyskaniem decyzji o ustaleniu lokalizacji decyzji w zakresie budowy o 2024/08/18 10:46 #23180

• ciacho23
  • ciacho23 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 17
Ja byłem w lutym na egzaminie i przewodniczący komisji powiedział przed częścią pisemną, że nie należy "walić artykułami i paragrafami", a jedynie podać akt prawny i pisać swoimi słowami.

Ostatnia edycja: przez ciacho23.

Czy przed uzyskaniem decyzji o ustaleniu lokalizacji decyzji w zakresie budowy o 2024/08/18 13:01 #23181

• Dany731
  • Dany731 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
Witam. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie pytań które pojawiły się na egzaminie ustnym

Porównanie decyzji ZRID i o ustaleniu lokalizacji linii kolejowej - czym się różnią

Nie jestem do końca pewny z których artykułów należy odpowiedzieć i czy to jest pytanie z zakresu 1

Z góry dzięki za pomoc

Czy przed uzyskaniem decyzji o ustaleniu lokalizacji decyzji w zakresie budowy o 2024/08/18 18:08 #23183

• Geodetawwk
  • Geodetawwk Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Też raczej zakres 4.

Czy przed uzyskaniem decyzji o ustaleniu lokalizacji decyzji w zakresie budowy o 2024/08/19 17:24 #23193

• katkaa28
  • katkaa28 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
ZRID- ustawa o szczególnych zasadach przygotowania i realizacji w zakresie dróg publicznych  art 12f 
art 9o ustawy o transporcie kolejowym - kolejowa 
jednak raczej bym się tego nie uczyła ewentualnie kto je wydaje chyba gdzieś kiedyś było pytanie o rozwinięcie ZRID i kto wydaje o kolejowej nie widziałam na zakres 1 

• Strona:
  • 1
  • 2
Czas generowania strony: 0.089 s.