admin@uprawnienia-geodezyjne.pl
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

Właściciel chciał sprzedać działkę, ale się nie da, bo cześć jego budynku leży na działce sąsiada. Dane dotyczące granic pochodzą z założenia ewidencji, a budynek z inwe. Co zrobić żeby budynek miał tylko identyfikator działki właści 2024/04/15 22:24 #23068

• *geometra*
  • *geometra* Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 405
Kolejną kwestią do rozważenia jest nieumyślne bądź umyślne...

Właściciel chciał sprzedać działkę, ale się nie da, bo cześć jego budynku leży na działce sąsiada. Dane dotyczące granic pochodzą z założenia ewidencji, a budynek z inwentaryzacji. Co zrobić żeby budynek miał tylko identyfikator działki właściciela?

W pierwszej kolejności należałoby dokonać analizy przebiegu granic działki i położenia jej punktów granicznych na podstawie pozyskanych z ODGiK materiałów archiwalnych. Jeżeli dane te spełniają obowiązujące standardy techniczne to podczas wywiadu terenowego warto skontrolować położenie budynku oraz ewentualnych znaków granicznych. W sytuacji gdy brak jest wiarygodnych danych dotyczących przebiegu granic i położenia punktów granicznych można wykonać wznowienie znaków granicznych, wyznaczenie punktów granicznych lub ustalenie przebiegu granic działek ewidencyjnych. Może się wtedy okazać że budynek nie przekracza granicy. Błędy mogą dotyczyć również położenia budynku. Pomiar kontrolny konturu budynku rozwieje te wątpliwości.

Czytaj więcej...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Właściciel chciał sprzedać działkę, ale się nie da, bo cześć jego budynku leży na działce sąsiada. Dane dotyczące granic pochodzą z założenia ewidencji, a budynek z inwe. Co zrobić żeby budynek miał tylko identyfikator działki właści 2024/07/27 19:11 #23069

• kasia1981
  • kasia1981 Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 0
Można byłoby zastanowić się jeszcze nad hipotetyczną sytuacją w przypadku, gdy wydzielałoby się działkę niezbędną do korzystania z budynku mieszkalnego na podstawie art. 95 pkt 7 ustawy o gospodarce nieruchomościami.

Właściciel chciał sprzedać działkę, ale się nie da, bo cześć jego budynku leży na działce sąsiada. Dane dotyczące granic pochodzą z założenia ewidencji, a budynek z inwe. Co zrobić żeby budynek miał tylko identyfikator działki właści 2024/07/27 23:15 #23070

• Askell
  • Askell Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 100
Moim zdaniem raczej art. 95 pkt 2 ma tutaj zastosowanie, który jest związany z art. 231 kodeksu cywilnego. Pkt 7 nie ma zastosowania, bo podział nie jest niezbędny do korzystania z budynku, do którego jest dostęp z działki, na której pierwotnie miał się znajdować. Wymienione odstępstwa w art. 95 nie mogą być interpretowane tak, żeby któreś z nich było zbędne albo się powtarzało, więc pozostaje tylko pkt 2.

Art. 95. Niezależnie od ustaleń planu miejscowego, a w przypadku braku planu niezależnie od decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, podział nieruchomości może nastąpić w celu:
2) wydzielenia działki budowlanej, jeżeli budynek został wzniesiony na tej działce przez samoistnego posiadacza w dobrej wierze;
7) wydzielenia działki budowlanej niezbędnej do korzystania z budynku mieszkalnego;

Kodeks cywilny
Art. 231. § 1. Samoistny posiadacz gruntu w dobrej wierze, który wzniósł na powierzchni lub pod powierzchnią gruntu budynek lub inne urządzenie o wartości przenoszącej znacznie wartość zajętej na ten cel działki, może żądać, aby właściciel przeniósł na niego własność zajętej działki za odpowiednim wynagrodzeniem.
§ 2. Właściciel gruntu, na którym wzniesiono budynek lub inne urządzenie o wartości przenoszącej znacznie wartość zajętej na ten cel działki, może żądać, aby ten, kto wzniósł budynek lub inne urządzenie, nabył od niego własność działki za odpowiednim wynagrodzeniem.

Właściciel chciał sprzedać działkę, ale się nie da, bo cześć jego budynku leży na działce sąsiada. Dane dotyczące granic pochodzą z założenia ewidencji, a budynek z inwe. Co zrobić żeby budynek miał tylko identyfikator działki właści 2024/08/15 23:18 #23154

• ziuteq90
  • ziuteq90 Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 10
A czy nie bardziej odpowiednim byłoby 95.3?
Skoro "...może żądać aby właściciel przeniósł na niego własność..." to jest to roszczenie

Właściciel chciał sprzedać działkę, ale się nie da, bo cześć jego budynku leży na działce sąsiada. Dane dotyczące granic pochodzą z założenia ewidencji, a budynek z inwe. Co zrobić żeby budynek miał tylko identyfikator działki właści 2024/08/15 23:22 #23155

• ziuteq90
  • ziuteq90 Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
oczywiście chodziło mi o 95.4

Właściciel chciał sprzedać działkę, ale się nie da, bo cześć jego budynku leży na działce sąsiada. Dane dotyczące granic pochodzą z założenia ewidencji, a budynek z inwe. Co zrobić żeby budynek miał tylko identyfikator działki właści 2024/08/16 08:13 #23156

• MPB93
  • MPB93 Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 38
Idealnym do zastosowania tutaj jest 95.2.
Ewentualnie możnaby pójść w 95.3 w związku z 172 KC (jeśli warunki zasiedzenia zostałyby spełnione oczywiście).
95.4 jakoś do mnie wogóle nie przemawia, z założenia aby go zastosować trzeba wykazać i udowodnić że do danej części działki masz jakieś prawa i roszczenia, dla mnie no jest to zwrot wywłaszczonej nieruchomości. Chyba że chodzi o roszczenie wynikające z 231 KC.

Mimo wszystko odpowiadając na to pytanie skupiła bym się na 95.2.
Za tę wiadomość podziękował(a): Askell, ziuteq90

Ostatnia edycja: przez MPB93.

Właściciel chciał sprzedać działkę, ale się nie da, bo cześć jego budynku leży na działce sąsiada. Dane dotyczące granic pochodzą z założenia ewidencji, a budynek z inwe. Co zrobić żeby budynek miał tylko identyfikator działki właści 2024/08/20 19:05 #23222

• Niko0704
  • Niko0704 Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
Tutaj odpowiedź UGN art 95. 2 nie pasuje, ponieważ mamy do czynienia z działką budowlaną - czyli działką której wielkość, cechy geometryczne, dostep do drogi publicznej i wyposażenie w urządzenia infrastruktury technicznej umożliwiają prawidłowe korzystanie z budynku lub realizację zamierzenia budowlanego. A przecież my wydzielamy tylko działka zajęta pod budynkiem przy przekroczeniu - nie spełnia ona tych wszystkich wymogów bo jest to tylko zajęty fragment. Prawidłową odpowiedzią jest art 95.4 ponieważ roszczenie wprost mamy zawarte w Art 151 KC. Dobrze obrazuje to slajd nr 27 poniższej prezentacji dr. Felcenloben, na którego opinie często natknęłam się przy różnych materiałach GUGiKU. Z resztą cała prezentacja pozwala w prosty sposób zrozumieć podstawowe aspekty UGN, a także kiedy można łączyć (lub nie) działki gdy została wydana decyzja podziałowa (trwałość ostatecznych decyzji). Polecam wszystkim zerknąć.
Załączniki:
Za tę wiadomość podziękował(a): Sebastian1988, Askell, W_Martyna

Właściciel chciał sprzedać działkę, ale się nie da, bo cześć jego budynku leży na działce sąsiada. Dane dotyczące granic pochodzą z założenia ewidencji, a budynek z inwe. Co zrobić żeby budynek miał tylko identyfikator działki właści 2024/08/20 19:44 #23223

• MPB93
  • MPB93 Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member

Tutaj odpowiedź UGN art 95. 2 nie pasuje, ponieważ mamy do czynienia z działką budowlaną - czyli działką której wielkość, cechy geometryczne, dostep do drogi publicznej i wyposażenie w urządzenia infrastruktury technicznej umożliwiają prawidłowe korzystanie z budynku lub realizację zamierzenia budowlanego. A przecież my wydzielamy tylko działka zajęta pod budynkiem przy przekroczeniu - nie spełnia ona tych wszystkich wymogów bo jest to tylko zajęty fragment. Prawidłową odpowiedzią jest art 95.4 ponieważ roszczenie wprost mamy zawarte w Art 151 KC. Dobrze obrazuje to slajd nr 27 poniższej prezentacji dr. Felcenloben, na którego opinie często natknęłam się przy różnych materiałach GUGiKU. Z resztą cała prezentacja pozwala w prosty sposób zrozumieć podstawowe aspekty UGN, a także kiedy można łączyć (lub nie) działki gdy została wydana decyzja podziałowa (trwałość ostatecznych decyzji). Polecam wszystkim zerknąć.

No właśnie i jak to jest jak na dane pytanie nawet "specjaliści" mają odmienne zdanie. Ostatnio uczestniczyłam w szkoleniu Pana Mariana Wolanina który dostał dokładnie takie pytanie - czy można łączyć działki powstale w wyniku podziału - odpowiedział że oczywiście że można. Według niego nijak to się ma do wzruszenia decyzji - właściciel może rozporządzać swym prawem zgodnie ze społeczno gospodarczym przeznaczeniem rzeczy, w sposób określony przez ustawy (art. 140 kc), więc np jeśli po podziale stwierdzi że chce jednak zamiast 3 działek mieć 2 to można spokojnie połączyć powstałe na wyniku podziału działki i ponownie dokonać podziału - jeśli podział oczywiście jest zgodny ze społeczno gospodarczym przeznaczeniem nieruchomości (czyli np mpzp). To właściciel decyduje o rozporządzaniu swoim prawem, on nie chce unieważnić wydanej decyzji lub jej wzruszyć - poprostu chce w kolejnych działaniach rozporządzać nieruchomością. Poza tym brak jest przepisu prawa który zabraniałyby takiego postępowania. 

Więc jaka jest naprawdę odpowiedź na to pytanie? Można połączyć działki powstale z podziału czy nie? Może ktoś jeszcze wypowie się na ten temat?

Właściciel chciał sprzedać działkę, ale się nie da, bo cześć jego budynku leży na działce sąsiada. Dane dotyczące granic pochodzą z założenia ewidencji, a budynek z inwe. Co zrobić żeby budynek miał tylko identyfikator działki właści 2024/08/20 19:53 #23224

• Sebastian1988
  • Sebastian1988 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 7
Mam takie samo podejście do łączenia działek (jest to rozporządzanie swoją nieruchomością) wcześniej podzielonych na decyzję. I tak też często łączymy takie działki, mamy dość kumatego kierownika (z upr. z zakresu 2) i nigdy takiego połączenia nie kwestionował.

Właściciel chciał sprzedać działkę, ale się nie da, bo cześć jego budynku leży na działce sąsiada. Dane dotyczące granic pochodzą z założenia ewidencji, a budynek z inwe. Co zrobić żeby budynek miał tylko identyfikator działki właści 2024/08/20 20:12 #23225

• Niko0704
  • Niko0704 Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
Właśnie w tej kwestii powstaje luka prawna. O tym co pisała MPB93 przykład z połączeniem i ponownym podziałem jest kwestią taką, że organ wydaje kolejny raz decyzję, czyli to organ o tym decyduje wzruszając poprzednią decyzję. Natomiast też nie można jako wlaściciele działki dowoli rozporządzać swoim prawem, ponieważ jak gmina uchwala mpzp i na środku naszej działki zaprojektuje drogę to jeżeli nie uwzględnią naszych uwag dou projektu to i tak nie możemy sobie dowoli czynić co nam się z działką podoba, ponieważ ogranicza nas plan miejscowy ( z wyjątkiem podziału z art 95) natomiast jak będą chcieli wybudować drogę to i tak fragment wywłaszczą i to tyle w temacie dowolnego rozporządzania swoją własnością i prawem, więc dlaczego akurat przepisy KPA o ostateczności decyzji też nie mogą nas ogrniczać w dziale rozporządzania prawem do nieruchomości. Też uważam że skoro jest luka prawna to można z niej korzystać, a to co się robi w ośrodkach to odmienna sprawa...
Myslę że na pytania egzaminacyjne czy można łączyć czy nie najlepiej odpowiedzieć podając dwie opcje z uzasadnieniem każdej z nich, ponieważ nie wiadomo na kogo trafimy w komisji i jakie członkowie komisji mają podejście do zagadnienia.

Właściciel chciał sprzedać działkę, ale się nie da, bo cześć jego budynku leży na działce sąsiada. Dane dotyczące granic pochodzą z założenia ewidencji, a budynek z inwe. Co zrobić żeby budynek miał tylko identyfikator działki właści 2024/08/20 20:17 #23226

• MPB93
  • MPB93 Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
Tylko chodzi o to że my w żaden sposób nie chcemy tej decyzji która jest w obiegu dotykać. Ona dalej będzie funkcjonować, a robimy ponowne rozporządzanie swoim prawem - oczywiście w zakresie zgodnych z przeznaczeniem czyli mpzp. Nie wzruszamy tej decyzji - ona jest dalej, nie ma przesłanek żeby jej ruszyć. 

Moim zdaniem to wzruszenie w tym przypadku jest mocno na wyrost. Mnie Pan Wolanina przekonał, w ośrodkach w których robiłam pracę również nie robią problemu z połączeniem i ponownym podziałem. 

Właściciel chciał sprzedać działkę, ale się nie da, bo cześć jego budynku leży na działce sąsiada. Dane dotyczące granic pochodzą z założenia ewidencji, a budynek z inwe. Co zrobić żeby budynek miał tylko identyfikator działki właści 2024/11/22 11:20 #23870

• Kasiaj
  • Kasiaj Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 3
Czy można zastosować art.93 ust.2a, zakładając, że część budynku położona jest na nieruchomości rolnej?  

Właściciel chciał sprzedać działkę, ale się nie da, bo cześć jego budynku leży na działce sąsiada. Dane dotyczące granic pochodzą z założenia ewidencji, a budynek z inwe. Co zrobić żeby budynek miał tylko identyfikator działki właści 2024/11/22 12:16 #23871

• MPB93
  • MPB93 Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member

Czy można zastosować art.93 ust.2a, zakładając, że część budynku położona jest na nieruchomości rolnej?  

Miałam to pytanie na egzaminie. Napisałam że z uwagi na to że z uwagi na to że dane odnośnie granic pochodzą z założenia EGiB to nie spełniają one obowiązujących standardów więc trzeba ustalić granicę (bazowałam na lokalnej wiedzy i doświadczeniu, wiem że w niektórych częściach kraju można wykorzystać dane z założenia i zrobić harmonizację ale nie poszłam w tym kierunku - wiem że ludzie na egzaminie pisali o tym i też zdali). Opisałam również, że kontrolnie pomierzyłabym budynek chociaż fakt  że dane o nim pochodzą z inwentaryzacji sugeruje że dane te są ok.
Opisałam kogo zawiadamiamy, kryteria ustalenia wynikające z rozporządzenia w sprawie EGIB sugerując, że w przypadku braku sprzeczności z materiałami archiwalnymi można by ustalić na podstawie § 33 ust. 2 lub ust. 1 (tak aby budynek znajdował się w całości na właściwej działce). W tym przypadku należy sporządzić wykaz zmian danych ewidencyjnych modyfikując ID działki na której budynek jest posadowiony.
Jeśli zastosowanie § 33 ust. 2 lub 1 rozporządzenia EGiB nie byłoby możliwe z uwagi na np  sprzeczność z materiałami archiwalnymi należy zastosować 95 ust. 2 UOGN w związku z art. 231 KC, a następnie wykaz zmian danych ewidencyjnych w którym zaktualizować należy ID.
Pytanie odnosi się do tego co zrobić aby budynek miał ID działki właściwej a nie o możliwościach rozwiązania sytuacji. Na egzaminie należy trzymać się pytania bo można popłynąć.
Miałam za to pytanie 6/7 punktów, myślę, że to kwestia tego że nie odniosłam się do tej harmonizacji. Generalnie można by pisać wiele odnośnie opcji rozwiązania tej sytuacji, ale na egzaminie ogranicza nas czas.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasiaj

• Strona:
  • 1
Czas generowania strony: 0.231 s.