admin@uprawnienia-geodezyjne.pl

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

Pytania 2024 zakres 2 2024/04/29 23:19 #22681

• mjichau
  • mjichau Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 28
Cześć.
Wrzucam swoje opracowanie pytań. Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami, szczególnie elementy zaznaczone na pomarańczowo.

Na marginesie mam pytanie odnośnie podziału działki z wykorzystaniem przepisu:
3a. Warunku, o którym mowa w ust. 2a, dotyczącego wydzielenia działki gruntu o powierzchni mniejszej niż 0,3000 ha, nie stosuje się do działek gruntu projektowanych do wydzielenia pod drogi wewnętrzne.
Powiedzmy, że chce wydzielić z roli 3 działki o powierzchni powyżej 0,3 ha i jedną drogę wewnętrzną o powierzchni 0,1 ha. Jak wygląda taka procedura? Dla 3 działek nie stosujemy przepisów ustawy GN a dla jednej tak. No chyba, że źle interpretuje ten przepis.
Załączniki:
Za tę wiadomość podziękował(a): *geometra*, maczeta, ziuteq90, Arturro885, Piotr Bartosz

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Pytania 2024 zakres 2 2024/04/30 09:47 #22687

• gosiaczez
  • gosiaczez Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 21
Wydzielona droga  wewnętrza musi pójść na wydanie opinii do gminy, na postanowienie i decyzje. po tym dopiero można dokonać podziału o pow. powyżej 0,3000ha. Przerabiałam taki temat i taka kolejność musiała być.
Za tę wiadomość podziękował(a): mjichau

Pytania 2024 zakres 2 2024/04/30 10:37 #22690

• mjichau
  • mjichau Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 28

Wydzielona droga  wewnętrza musi pójść na wydanie opinii do gminy, na postanowienie i decyzje. po tym dopiero można dokonać podziału o pow. powyżej 0,3000ha. Przerabiałam taki temat i taka kolejność musiała być.
Ale przy wniosku powołujesz się tylko na ten przepis i nie jest wymagane nic więcej np. warunki zabudowy?

Pytania 2024 zakres 2 2024/04/30 10:45 #22691

• Sebastian1988
  • Sebastian1988 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 7
Na pierwszy rzut oka widzę tylko to, że przez godz nie dam rady odszukać tych odpowiedzi i tego przepisać (nie mam wgranych tych ustaw i rozporządzeń do mózgu ani nie kończyłem kursu szybkiego pisania na klawiaturze), szukanie czytanie i skracanie tego tekstu zajmie pewnie tyle samo czasu, pozostaje odp przynajmniej na niektóre pytania własnymi słowami. Jaką taktykę obieracie na opisówkę? Zastanawiam się też czy podanie podstawy prawnej bez nr ustawy lub paragrafu jest punktowane czy trzeba podać dokładny paragraf ?

Pytania 2024 zakres 2 2024/04/30 19:33 #22701

• ciacho23
  • ciacho23 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 17
Na egzaminach w lutym (przewodnicząca P. Ludmiła Pietrzak) komisja mówiła żeby pisać swoimi słowami, nie przejmować się błędami, podstawę prawną podawać skrótowo PGiK, rozp. EGiB, rozp. ws. standardów itp. bez podawania konkretnych paragrafów i artykułów.
Też miałem obawy o egzamin na kompie, ale po fakcie stwierdziłem, że jest to dużo lepsze rozwiązanie niż papier. Czasu wg mnie wystarczająco.
Za tę wiadomość podziękował(a): Sebastian1988, monika198954

Ostatnia edycja: przez ciacho23.

Pytania 2024 zakres 2 2024/09/28 21:57 #23428

• kran
  • kran Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 2
Zastanawia mnie pytanie z prokuratorem.
Rozgraniczenie ma na celu ustalenie przebiegu granic przez okreslenie połozenia punktów i linii granicznych, sporządzenie odpowiednich dokumentów.

KPA mów , że prokuratorowi służy prawo zwrócenia się do właściwego organu administracji publicznej o wszczęcie postępowania w celu usunięcia stanu niezgodnego z prawem.

A granica nieustalona jest niezgodna z prawem?

Pytania 2024 zakres 2 2024/10/05 17:38 #23442

• SylwiaM
  • SylwiaM Avatar
  • Z dala
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 3
KPA ART. 182
PGiK ART. 29-34

Pytania 2024 zakres 2 2024/10/07 12:11 #23448

• MPB93
  • MPB93 Avatar
  • Z dala
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 32

Zastanawia mnie pytanie z prokuratorem.
Rozgraniczenie ma na celu ustalenie przebiegu granic przez okreslenie połozenia punktów i linii granicznych, sporządzenie odpowiednich dokumentów.

KPA mów , że prokuratorowi służy prawo zwrócenia się do właściwego organu administracji publicznej o wszczęcie postępowania w celu usunięcia stanu niezgodnego z prawem.

A granica nieustalona jest niezgodna z prawem?

Miałam to pytanie na egzaminie, ciężko stwierdzić jaka powinna być poprawna odpowiedź. Ja zacytowałam art. 182 KPA i napisałam że prokurator może złożyć wniosek. Natomiast inna osoba która zdawała ze mną napisała że nie może, oboje mieliśmy taką samą liczbę punktów za to pytanie i zdaliśmy więc ciężko stwierdzić... A komisja nie była skłonna do odpowiedzi, twierdząc że to my mamy wykazywać się wiedzą (już po egzaminie).

Pytania 2024 zakres 2 2024/10/07 22:55 #23457

• SylwiaM
  • SylwiaM Avatar
  • Z dala
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 3
Postępowanie o rozgraniczenie nieruchomości przeprowadza się z urzędu przy scaleniu gruntów, a także jeżeli jest brak wniosku strony, a potrzeby gospodarki narodowej lub interes społeczny uzasadniają przeprowadzenie rozgraniczenia. Pojęcie „potrzeby gospodarki narodowej” lub „interes społeczny” są szerokie, a uznanie przez organ prowadzący postępowanie przesłanek do zaistnienia podlega swobodzie.
Uprawnieni do złożenia wniosku o wszczęcie postepowania rozgraniczeniowego z urzędu są m.in. prokuratorzy. Prokuratorowi służy prawo zwrócenia się do właściwego organu administracji publicznej o wszczęcie postępowania w celu usunięcia stanu niezgodnego z prawem.

• Strona:
  • 1
Czas generowania strony: 0.066 s.