Tak, ja mam, podzielę się i porozwiązuję chętnie:
1. Użytkowanie wieczyste oraz przekształcenie użytkowania w prawo własności.
2. Linia brzegu definicja. Jak się ją ustala. Jak się ustala granicę z wodą gdy nie jest ustalona linia brzegu. Kto wydaje decyzję
3. Rozgraniczenie. Kogo wzywamy. Co robi geodeta gdy granica zostanie ustalona na podstawie zebranych dowodow i jak wtedy wygląda protokół graniczny
4. Zawiadomienie przy przyjeciu granic do podzialu 33%. W jakim teminie i kogo sie zawiadamia.
Akty prawne zatwierdzajace podział z ustawy o gospodarce ale nie bedace decyzją wojta.
5. Spor graniczny i ugoda. Czy moze zawierac oświadczenie, w którym strony umawiają sie na przestawienie płotu na koszt jednego z nich.
Co zawiera ugoda w tej sprawie.
6. Numeracja dzialek po podziale i polaczenou dzialek.
Obowiazki wlasciciela w sprawach ewidencji gruntow i budynków.
7. Pytanie 7/2022
8. Proszę omówić zachowanie geodety i pisało ze zleceniodawca zlecił zagęszczenie znaków granicznych, zgłosiłem prace jako wyznaczenie, odszukałem znaki na prostej AB i wyznaczyłem punkt C, który zasabilizowalem. Czy geodeta wykonał poprawne czynności odpowiedz proszę uzasadnić ( mniej więcej tak to brzmiało )
9. Pytanie 45/2021
10. W ramach procedury podziału nieruchomości, wszczętej na wniosek jej właściciela, jedna z działek wydzielona została z przeznaczeniem pod poszerzenie drogi publicznej. Nieruchomość przed podziałem oznaczona była w ewidencji gruntów i budynków jako RVI. Jaki użytek będzie miała działka wydzielona pod poszerzenie drogi publicznej? Proszę uzasadnić. Do jakich czynności upoważnia (stanowi podstawę) ostateczna decyzja zatwierdzająca podział nieruchomości.
11. Czy możliwy jednoczesny podziql wielu nieruch ktore sa odrebna własnością? Jedna mapa z takiego podziału czy kilka
12. Porównać protokół z wyznaczenia/ wznowienia i protpkol z ustalenia. Na czyje zlecenie sa wykonywane, jakie zasady przy wzywamiu stron
13. Czy rozgraniczenie może się zakończyć jednocześnie decyzja i ugoda. Jakie warunki do wydania decyzji
14. Kiedy przeprowadza się ustalenie przebiegu granic zgodnie z rozporządzeniem egib - patrz. par. 30 i 31
15. Kiedy wojewoda zatwierdza mapę z projektem podziału nieruchomości - patrz. Specustawy
16. Ważność planów miejscowych; kiedy W/B/PM aktualizuje plan miejscowy; podział a uchwała o przystąpieniu do sporządzenia mpzp - art. 28 i 31 ustawy o planowaniu i art. 94 ugn
17. Na podstawie jakich danych aktualizuje się dział I-0 ksiąg wieczystych. Kiedy można zaktualizować dane w KW z urzędu
18. Jakimi decyzjami może zakończyć się rozgraniczenie
19. Metody podziału gruntów rolnych lub leśnych kiedy jest miejscowy plan zagospodarowania (z wyłączeniem podziału sądowego). Jakie dokumenty są niezbędne do wprowadzenia zmian w EGiB przy takim podziale