admin@uprawnienia-geodezyjne.pl

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT:

Egzaminy 20 – 23 września 2023 r. 2023/09/21 17:57 #21375

• blazejj23
  • blazejj23 Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 5
Żeby te pytania były chociaż z danego zakresu i pytały o rzeczy praktyczne to nie ma sprawy- niech nie będzie bazy udostępnionej. Nie odczuwam satysfakcji natomiast z czytania ustaw czy rozporządzeń które nigdy nie przydały mi się podczas pracy. To jest dla mnie sztuka dla sztuki i taki egzamin nie sprawdza wiedzy z danego zakresu.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Egzaminy 20 – 23 września 2023 r. 2023/09/21 19:45 #21376

• geomali
  • geomali Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 11
Dzisiejsze pytania z części opisowej:
1. Pomiar techniką kinematyczną GNSS, jakie systemy, jak często kontrola odchyłki itd (to co w §9 Standardów), zasady pomiaru osnowy pomiarowej poziomej techniką kinematyczną GNSS (§11, §12 ust. 1 pkt 2, §12 ust. 2), co zawiera dokumentacja osnowy pomiarowej (§ 38).
2. przy mapie do celów projektowych projektowany jest przewód 1,5 m od granicy i nie ma materiałów do granic itd, czy trzeba robić ustalenie? (§31 ust. 1 i 2 standardów) czy można to robić w ramach mdcp czy jakoś inaczej. Napisałem, że zgłoszenie uzupełniające (Art. 12, ust. 2c, punkt 4)
3. Kiedy wydawana jest decyzja o odmowie przyjęcia do PZGiK wyników zgłoszonych prac (napisałem z Prawa geodezyjnego Art. 12b ust. 1, ust. 3, ust. 6, ust. 7, ust. 8). Druga część pytania dokładnie nie pamiętam, ale do kogo można wnieść zażalenie od tej decyzji jakoś tak. To napisałem, że wykonawca może wnieść odwołanie od tej decyzji do WINGiK i wpisałem art. 7b ust. 2 Prawa geodezyjnego. Chciałem napisać, że ma na to 14 dni zgodnie z KPA ale zostało mi 30 sekund i bym się nie wyrobił.
Za takie odpowiedzi 20/21 pkt. Ten punkcik to albo za te KPA co nie zdążyłem, albo za to, że nie napisałem ile dni ma organ na wydanie decyzji o odmowie (tylko tutaj nie wiedziałem podstawy bo chyba trzeba byłoby wpisać terminy weryfikacji (Art. 12b ust. 1a), ale tego nie jestem pewien.

Pytania ustne:
1. Podział osnowy geodezyjnej
2. Kto dokonuje wpisu z wytyczenia obiektów budowlanych
3. Definicja tymczasowego obiektu budowlanego

Pytań testowych nie pamiętam dokładnie treści, piszę bardziej ogólnikowo żeby zwrócić większą uwagę przy tematach:
-gdy ktoś kupuje gospodarstwo rolne to: 5 lat nie może sprzedać; 10 lat wydzierżawic, coś tam oddać komuś
-co z zasady nie podlega narady koordynacyjnej i były odpowiedzi a) przyłącza, b) sieci w całości na działce budowlanej c) przyłącza lub sieci na terenach zamkniętych?
-kogo się zawiadamia do narady koordynacyjnej czy zarządzającego terenami zamkniętymi też? był jeszcze wójt, wnioskodawca, ktoś jeszcze
-było z Art. 4.1a. PGiK: Dla obszaru całego kraju zakłada się i prowadzi w systemie teleinformatycznym bazy danych, obejmujące zbiory danych przestrzennych infrastruktury informacji przestrzennej, dotyczące: i tu była m.in. odpowiedź geodezyjnej ewidencji projektowanych sieci uzbrojenia terenu pozostałe były dobre odpowiedzi
-do zakładania osnowy pomiarowej wykorzystuje się: oprócz dobrych odpowiedzi była niwelacja satelitarna z wykorzystaniem postprocessingu
-coś o osnowie szczegółowej w stylu na czym polega ochrona czy są to zadania z zakresu administracji rządowej?
-kiedy rozgraniczenie jest przeprowadzane z urzędu: były odpowiedzi że przy scaleniu, a inna odpowiedź przy modernizacji egib
Za tę wiadomość podziękował(a): *geometra*, Nefryt, pgk.tomaszchmiel@wp.pl, Marcin_JJ, blazejj23, Martagrzywaczewska, an.gr, mmm111, Anetawy

Egzaminy 20 – 23 września 2023 r. 2023/09/21 20:46 #21377

• TomGod
  • TomGod Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 1
Gratulacje, bo chyba jako jedyny zdałeś. A jeśli chodzi o testy to ile tak mniej więcej się pokrywało ze starymi bazami testów? 30-40? Czy mniej?

Egzaminy 20 – 23 września 2023 r. 2023/09/21 21:26 #21378

• geomali
  • geomali Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 11
Dzięki, powiedziałbym tak właśnie 30 starych 30 nowych... z tych nowych były takie że dało się coś wymyślić ale były takie jak o tym gospodarstwie 5 lat itp... było pytanie jakie prace nie podlegają zgłoszeniu do starosty i były jakieś dziwne dwie odpowiedzi, jedna zawierała słowo "enumeratywne" ale dokładnie nie pamiętam także to do ogarnięcia na blachę, było też pytanie co zawiera ZSIN. Jak coś będę sobie przypominał to dam znać, może inni też coś pamiętają, na świeżo piszcie przyda się na przyszłość bo szybko się zapomni
Za tę wiadomość podziękował(a): *geometra*, Anetawy

Egzaminy 20 – 23 września 2023 r. 2023/09/21 21:30 #21379

• Alibaba
  • Alibaba Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Dzisiejszy test to ponury żart. Całkiem nowe pytania, z bazy poprzednich (2022) naliczyłem 2 pytania..wszyscy wychodzili z sali zaskoczeni. Pytania mało związane z zakresem 1. Ciężko się do czegoś takiego przygotować. 
Za tę wiadomość podziękował(a): *geometra*

Egzaminy 20 – 23 września 2023 r. 2023/09/21 21:53 #21380

• TomGod
  • TomGod Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Dzięki. Bo my już w hotelu czekamy na jutro i nie wiemy czy pociąg do domu brać o 10 czy później haha

Egzaminy 20 – 23 września 2023 r. 2023/09/22 00:54 #21382

• NaviGeo
  • NaviGeo Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 0
Wielkie gratulacje zdanego egzaminu. Czy mógłbyś powiedzieć ile czasu sie tego uczyłeś ? bo czytając Twój poprzedni post to pamięć masz przekozacką, tyle rzeczy spamiętać, wszystkie paragrafy, treść pytań, niewiarygodne, szok.

A co do ilości 30 starych/30 nowych to raczej nie, bo z klucza który był na stronie gugik odpowiedzi były zmienione, dodane pojedyncze zmiany. Ja stawiam ze było to jakieś 40 nowych + 20 starych.

Ile punktów uzyskałeś na teście ? mi do kolejnej rundy zabrakło tyci tyci ... i wkur*wiemie sięga zenitu bo opisówka i ustne to myśle że do ogarnięcia i po duchu puszczy :)

Pozdrawiam

Egzaminy 20 – 23 września 2023 r. 2023/09/22 05:51 #21383

• marekszczepan
  • marekszczepan Avatar
  • Wylogowany
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Otrzymane podziękowania: 197

Nie jesteśmy w stanie nauczyć się tylu aktów prawnych.
Gdyby to były rzeczy związane z geodezją a nie 1500 innych ustaw i rozporządzeń...

Ciekawe czy mają w planach na początku roku udostępnić arkusze z pytaniami testowymi ? i czy baza na stronie gugik testowa zostanie w końcu zaktualizowana... 

Wykreślili jawnie te pytania z pisemnych - czyli testów i pytań szczegółowych - zgodnie z rozp
§ 15. 1. Egzamin pisemny obejmuje:
1) część ogólną składającą się z 60 pytań testowych
sprawdzających znajomość przepisów aktów prawnych oraz standardów technicznych w zakresie geodezji i kartografii, których znajomość jest wymagana bez względu na zakres uprawnień zawodowych, przy czym przy każdym pytaniu testowym jest podanych od 2 do 4 odpowiedzi, z których co najmniej jedna jest poprawna;
2) część szczegółową składającą się z 3 pytań opisowych wymagających udzielenia odpowiedzi dotyczących wykonywania prac geodezyjnych lub prac kartograficznych, uwzględniających zakres uprawnień zawodowych, o których nadanie ubiega się osoba zainteresowana, oraz wskazania aktów prawnych regulujących zagadnienia określone w tych pytaniach.

§ 16.4. W Biuletynie Informacji Publicznej na stronie podmiotowej urzędu obsługującego Głównego Geodetę Kraju zamieszcza się w terminie do dnia 31 stycznia wykaz tytułów aktów prawnych stanowiących podstawę przygotowania pytań na egzamin pisemny i ustny, a także pytania z egzaminów pisemnych przeprowadzonych w roku ubiegłym.

Egzaminy 20 – 23 września 2023 r. 2023/09/22 12:20 #21384

• blazejj23
  • blazejj23 Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 5
Dajcie znać jak dzisiaj poszło.

Egzaminy 20 – 23 września 2023 r. 2023/09/22 15:48 #21385

• palomaa1207@gmail.com
  • palomaa1207@gmail.com Avatar
  • Gość
  • Gość
To tak na liście bylo 19 osób. Dwie odpadły na testach, dwie na pisemnych. 
zakres 2 pytania na goraco to co pamietam
decyzje wydawane w rozgraniczeniu, rękojmia KW, przed czym nie chroni, wzmianki, jakie są i gdzie wpisywane slużebności, mapa i jaka to słuzebność gdzie ja wpisać, co zrobić jak osoba nie zgłosi zmian w egib, jak to wyegzekwować. 

Ustne 
Wymień grupy uzytkow 
Wyznaczenie znaków kiedy 
Kto płaci za podział na czyj wniosek jest postępowanie prowadzone 

Testy były tak w mojej ocenie ze 20 pytan których nie widzialam, ze 4 były przytaczane w poście z tego roku np wiatrołap znak czy elementy trwale zwiazane z budynkiem,  jaki to budynek wysokościowy ile m, byla wysokość  normalna definicja, byly pytania z kim ustala się teren zamknięty, ze 3 pytania byly kto nadzoruje pracę w geodezji w różnej konfiguracji ale takie były już w 2022 roku tylko nie wiem czy odpowiedzi są takie same.
Tyle zapamiętałam.
Moze ktoś coś wiecej doda.

Ostatnia edycja: przez palomaa1207@gmail.com.

Egzaminy 20 – 23 września 2023 r. 2023/09/22 16:08 #21386

• Ktosik
  • Ktosik Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 0
A jakie dzisiaj były zakresy?

Egzaminy 20 – 23 września 2023 r. 2023/09/22 16:59 #21387

• palomaa1207@gmail.com
  • palomaa1207@gmail.com Avatar
  • Gość
  • Gość
Zakres 1 i 2

Egzaminy 20 – 23 września 2023 r. 2023/09/22 17:59 #21388

• TomGod
  • TomGod Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Na testach: wysokość normalna; plantacje choinek i ogródki działkowe do jakiej grupy użytków; czy GGK odpowiada za sieci transportowe czy glebe coś w tym stylu; wg mnie z GUGiKu się powtórzyło ok. 45 pytań z bazy. Było o nadzorze geodezyjnym, zgłaszaniu prac, budynki wysokościowe, karach dyscyplinarnych.
Za tę wiadomość podziękował(a): *geometra*

Egzaminy 20 – 23 września 2023 r. 2023/09/23 20:57 #21389

• Jpp2
  • Jpp2 Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 3
Na pisemnym 22.09 na zakres 2 było jeszcze pytanie odnośnie rodzaju decyzji przy rozgraniczeniach, a także pytanie odnośnie zgłaszania staroście zmian w EGiB  (kto zgłasza, w jakim terminie, jak organ może wyegzekwować czy coś w tym stylu). 

Moje ustne:
1. Kogo i w jakim terminie wykonawca zawiadamia o czynnościach ustalenia przebiegu granic działek ewidencyjnych.
2. Wymienić rodzaj stabilizacji punktu granicznego (z załącznika nr 4 EGiB, chodziło o atrybuty)
3. Co jeszcze ujawnia się w ewidencji oprócz konturu budynku ( wymienić co najmniej 4)
Za tę wiadomość podziękował(a): *geometra*, slavo15, Anetawy

Egzaminy 20 – 23 września 2023 r. 2023/09/25 10:25 #21391

• ai89
  • ai89 Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 2
Moje ustne z 22.09
1) co robi geodeta w razie usprawiedliwionego niestawiennictwa strony
2) jakie zasady stosuje się w przypadku wzajemnego przecinania się gruntów zajętych pod linie kolejowe,drogi publiczne lub kanały przy ustalaniu granic działek
3) scalenie i podział - kiedy można przeprowadzić, kto zatwierdza i czym 

Na ustnym pojawiły się jaszcze pytania:
1)podział nieruchomości polegający na wydzieleniu do 33% pow.
2) jeśli nie ma mpzp to co się wydaje chodziło o wz
3) było jeszcze jakieś pytanie o ustalenie granic z par 33 rozp.egib ale dokładnie nie pamiętam 
Za tę wiadomość podziękował(a): *geometra*, Anetawy

• Strona:
  • 1
  • 2
Czas generowania strony: 0.065 s.
Nie masz konta? Zarejestruj się!

Zaloguj się