Dzisiejsze pytania z części opisowej:
1. Pomiar techniką kinematyczną GNSS, jakie systemy, jak często kontrola odchyłki itd (to co w §9 Standardów), zasady pomiaru osnowy pomiarowej poziomej techniką kinematyczną GNSS (§11, §12 ust. 1 pkt 2, §12 ust. 2), co zawiera dokumentacja osnowy pomiarowej (§ 38).
2. przy mapie do celów projektowych projektowany jest przewód 1,5 m od granicy i nie ma materiałów do granic itd, czy trzeba robić ustalenie? (§31 ust. 1 i 2 standardów) czy można to robić w ramach mdcp czy jakoś inaczej. Napisałem, że zgłoszenie uzupełniające (Art. 12, ust. 2c, punkt 4)
3. Kiedy wydawana jest decyzja o odmowie przyjęcia do PZGiK wyników zgłoszonych prac (napisałem z Prawa geodezyjnego Art. 12b ust. 1, ust. 3, ust. 6, ust. 7, ust. 8). Druga część pytania dokładnie nie pamiętam, ale do kogo można wnieść zażalenie od tej decyzji jakoś tak. To napisałem, że wykonawca może wnieść odwołanie od tej decyzji do WINGiK i wpisałem art. 7b ust. 2 Prawa geodezyjnego. Chciałem napisać, że ma na to 14 dni zgodnie z KPA ale zostało mi 30 sekund i bym się nie wyrobił.
Za takie odpowiedzi 20/21 pkt. Ten punkcik to albo za te KPA co nie zdążyłem, albo za to, że nie napisałem ile dni ma organ na wydanie decyzji o odmowie (tylko tutaj nie wiedziałem podstawy bo chyba trzeba byłoby wpisać terminy weryfikacji (Art. 12b ust. 1a), ale tego nie jestem pewien.
Pytania ustne:
1. Podział osnowy geodezyjnej
2. Kto dokonuje wpisu z wytyczenia obiektów budowlanych
3. Definicja tymczasowego obiektu budowlanego
Pytań testowych nie pamiętam dokładnie treści, piszę bardziej ogólnikowo żeby zwrócić większą uwagę przy tematach:
-gdy ktoś kupuje gospodarstwo rolne to: 5 lat nie może sprzedać; 10 lat wydzierżawic, coś tam oddać komuś
-co z zasady nie podlega narady koordynacyjnej i były odpowiedzi a) przyłącza, b) sieci w całości na działce budowlanej c) przyłącza lub sieci na terenach zamkniętych?
-kogo się zawiadamia do narady koordynacyjnej czy zarządzającego terenami zamkniętymi też? był jeszcze wójt, wnioskodawca, ktoś jeszcze
-było z Art. 4.1a. PGiK: Dla obszaru całego kraju zakłada się i prowadzi w systemie teleinformatycznym bazy danych, obejmujące zbiory danych przestrzennych infrastruktury informacji przestrzennej, dotyczące: i tu była m.in. odpowiedź geodezyjnej ewidencji projektowanych sieci uzbrojenia terenu pozostałe były dobre odpowiedzi
-do zakładania osnowy pomiarowej wykorzystuje się: oprócz dobrych odpowiedzi była niwelacja satelitarna z wykorzystaniem postprocessingu
-coś o osnowie szczegółowej w stylu na czym polega ochrona czy są to zadania z zakresu administracji rządowej?
-kiedy rozgraniczenie jest przeprowadzane z urzędu: były odpowiedzi że przy scaleniu, a inna odpowiedź przy modernizacji egib